Immár hivatalos: itthon is megjelent az új Covid variáns, a FLiRT

HírKlikk 2024. július 7. 11:10 2024. júl. 7. 11:10

Eddig csak feltételezések voltak arról, hogy nálunk is felütötte a fejét a Covid legújabb változata, most viszont már feketén-fehéren a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentéséből is hivatalossá vált: idehaza is kimutatták az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legújabb heti jelentésében ugyanis azt írják: „a 20. naptári héten egy új módszer bevezetésével lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst”. Ez azt jelenti, hogy a vírus május közepe óta hivatalosan is itt van Magyarországon. Hozzáteszi a jelentés, hogy a FLiRT nem okoz a korábbi változatokhoz képest súlyosabb tüneteket – írja a Portfolio

Szakemberek nem tartják kizártnak, hogy a fertőzőképesebb variáns nyári felfutást hoz a járványban, főleg az európai sport- és tömegrendezvények miatt.

Tendenciát tekintve, az ország legtöbb pontján emelkedés látható. A településeink közül emelkedés figyelhető meg Békéscsabán, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szolnokon, Tatabányán, valamint Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepének ellátási területén. A többi település mintáit stagnálás jellemzi, csökkenés sehol sem tapasztalható.

Kemenesi Gábor virológus kiemelte, hogy a Covidra jellemzők lehetnek a nyári fertőzési csúcsok, miközben a felsőlégúti megbetegedések hagyományosan ősszel és télen terjednek.

Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának igazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy „meg kellene tanulnunk már végre, attól, hogy a Covid-kérdés lekerül a napirendről, ez a vírus még terjed, változik és folyamatosan mutálódik". Szükség van az éberségre, a monitorozásra, és ebben az Epidemiológiai és Surveillance Központ is szerepet vállal. Hozzátette, hogy készülnek egy lehetséges nyári vagy kora őszi Covid-19 járványhullámra is. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom