Infúzió véna nélküli, fájdalommentes beadását kezdte meg a Heim Pál gyermekkórház

HírKlikk 2024. október 10. 20:30 2024. okt. 10. 20:30

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben elsőként egy kétéves gyermek kapta meg azt az immunglobulinpótló infúziót, nem vénába szúrva, hanem fájdalommentesen, a hasbőrbe speciális pumpával adagolva alkalmaztak nála – közölte az intézmény.

Hozzátették: tíz év alatti gyermeknél Magyarországon még nem használták ezt a subcutan (bőr alá) módszert.

Azt írták: az intravénás úton beadott immunglobulin terápia számos szisztémás mellékhatást okozhat, akár súlyos anafilaxiát is, emiatt mindenképpen kórházi körülmények között kell alkalmazni.

Ezzel szemben a subcutan módszerrel végrehajtott terápia esetében nincsenek súlyos mellékhatások, ezért otthon is biztonsággal adható, és szintén alkalmazható rossz vénás viszonyok mellett is.

A közleményben idézik Müller Brigitta immunológus főorvost, aki azt mondta: reményeik szerint ezzel a technológiai lehetőséggel még gyermekbarátabbá tehetik az immunglobulin pótló kezeléseket.

Eddig olyan készítmény volt forgalomban, melyet hetente-kéthetente kellett adagolni.

Magyarországon nyár óta vált elérhetővé egy új subcutan készítmény, mely hialuronidazt is tartalmaz. Ez az enzim a bőr alatt átmenetileg fellazítja a szövetet, így nagyobb mennyiséget tudnak bejuttatni a bőr alá, lehetővé téve a ritkább, négyhetente történő kezelést – mondta a szakember.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom