Ingatlancápa rabolt a fideszes vizeken

Föld S. Péter 2022. január 20. 15:20 2022. jan. 20. 15:20

Van, aki bélyeget gyűjt, mások drága autókra, vagy éppen szép nők skalpjaira hajtanak, Schadl György ingatlanok megszerzésére szakosodott. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar november óta letartóztatásban lévő elnöke 2016 és 2020 között mintegy 19 ingatlant vásárolt, leginkább lakásokat, de akadt a vásárlások között üzlethelyiség, telek és pince is. Schadl György ebben a tekintetben tehát nem volt nagyon válogatós, s bár ingatlanpiaci munkássága elsősorban a fővárosban öltött testet, a vidéki befektetéseket sem vetette meg: vett ingatlant Siófokon, Szentendrén, Érden és Cegléden is.

Schadl Györgyöt korábban nem ismerte a szélesebb közvélemény, a neve akkor került a köztudatba, amikor a Völner-ügy kapcsán kiderült, hogy már novemberben letartóztatták. Az akkor még diplomata útlevéllel rendelkező Schadl – január elején bevonták a Szijjártó Péter külügyminiszter által kiállított paszportot – éppen Dubajba indult volna a feleségével, amikor a nyomozók a repülőtéren letartóztatták.

Schadl Györgyöt azzal gyanúsítják, hogy Völner Pál – Varga Judit miniszter azóta lemondott, ám még mindig szabadlábon lévő helyettese – számára 2-5 millió forintos tételekben mindösszesen 83 millió forintot adott át, cserébe kisebb-nagyobb szívességeket kért, döntően a bírósági végrehajtói kari kinevezések intézése céljából.

Schadlnak volt miből megvásárolnia az ingatlanokat, mivel az ügyészség gyanúja szerint az elmúlt néhány évben mintegy 880 millió forintot szedett be kenőpénz formájában, ebből az összegből adott át Völner Pálnak 83 milliót. Volt stílusérzékük az uraknak, hiszen a legelső – 5 millió forintos – pénzmozgás éppen Völner államtitkári eskütétele napján történt. Mindemellett e derék urak gyanútlanok – ha úgy tetszik, arcátlanok – voltak, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az utolsó tranzakciót Völner munkahelye, a Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium bejáratához közel, egy bekamerázott helyen bonyolították.

Schadl vásárlásainál elsősorban Budapest belvárosának ingatlanjait részesítette előnyben, a 2019-es önkormányzati választások előtt például az akkor még fideszes vezetésű (Vattamány Zsolt volt a polgármester) VII. kerületben vásárolt nyolc, árverésre bocsátott lakást, ezek közül héthez egyedüli indulóként, kikiáltási áron jutott hozzá, a nyolcadikért is csak 250 ezer forinttal kellett többet fizetnie az induló árhoz képest.

Schadl összeköttetései révén egyetemi vizsgákat is el tudott intézni. A Pécsi Egyetem jogtudományi karán például Völner Pál egyik rokonának, valamint Rogán Antal kabinetfőnökének, Nagy Ádámnak intézett vizsgajegyet, oly módon, hogy nevezettek helyett egy erre alkalmas phd-s hallgató ment el vizsgázni. Az ehhez segítséget nyújtó Mészáros Pál Emil tanársegéd állítása szerint nem fogadott el pénzt e közbenjárásért, mindezt baráti szívességből tette.

Schadl György egyébként Varga Judit igazságügyi miniszterhez is bejáratos volt, ezeket a találkozásokat Völner intézte a számára. Vagyis minimum életszerű az a feltevés, hogy Varga miniszternek több-kevesebb részletességgel tudnia kellett helyettese és Schadl kétes ügyeiről. Schadl egyébként meglehetősen ambivalens érzelmekkel viseltetett a miniszter asszony iránt, volt, akinek azt mondta, hogy „jó miniszter asszonyról van szó”, a feleségével viszont a lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint azt közölte, hogy „nincs nagy szerelem közte és a néni között.”

A történet szereplői közül Schadl kivételével mindenki szabadlábon van. Völnert ugyan meggyanúsították, ám eddig sem őrizetbe vételét, sem előzetes letartóztatását nem rendelték el, s a többiek – például Rogán hamis vizsgajegyet szerző kabinetfőnöke – esetében sincs semmilyen kényszerintézkedésről tudomásunk.