Iskolák, eladósorban

HírKlikk 2024. szeptember 15. 19:45 2024. szept. 15. 19:45

Az év elején több hír szólt arról, hogy a kormány iskolabezárásokat tervez. Az akkori elképzelés szerint racionalizálás, struktúraátalakítás címszóval, mintegy 60 olyan iskolát zártak volna be, amelyekben hét vagy annál is kisebb létszámú osztályok vannak. Később a Belügyminisztérium cáfolta a hírt, szerintük nem iskolabezárásról, hanem az alsó tagozatos osztályok nagyobb településen történő integrációjáról volt szó. 

Szokatlan hirdetésekre bukkant az ingatlan.com ajánlatai között a Pénzcentrum szerkesztősége. A portálon komplett iskolákat, oktatási intézményeket kínálnak eladásra. Arról, hogy a legtöbb esetben felújítandó állapotú épületekből csak elköltöztek vagy végleg bezártak az érintett iskolák nincs információ. Mint ahogy az se derült ki az aktuális hírekből, hogy mi lesz a sorsuk a mostanában bezárt intézményeknek. Ami biztos, hogy aki szeretne egy renoválás, csinosítás után, a megfelelő funkciókkal ellátott iskolához hozzájutni, az országszerte most több mint 20 ingatlan közül is válogathat.

A még működő iskolák is nagy számban jelezték, hogy hiány van valamilyen szakos pedagógusból, így nem kizárt, hogy összevonások, átszervezések és bezárások követhetik a működésbeli problémákat. 

Tömeges bezárások a kistelepüléseken végül eddig nem történtek, de sok más esemény vezetett oda, hogy szeptember elején többszáz gyermek nem tudta elkezdeni a tanévet a kötelezettség ellenére. Az Iványi Gábor alapítványához tartozó, Magyar Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmények bezárásával Budapesten 75, Szegeden 120 gyermeknek nem volt megoldva, hogy hol fog tanulni szeptembertől. A szintén a Testvérközösség fenntartása alá tartozó szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola ajtajára is lakat került a tanév kezdés előtt egy nappal a közmű tartozásai miatt, ezzel újabb 133 gyerek nevelése került veszélybe. 

Az ingatlan.com kínálatában jelenleg 24 iskola érhető el. A legolcsóbb ezek közül egy 65 négyzetméteres épület Konyáron, Hajdú-Bihar vármegyében. A leírás szerint a 7,20 millió forintos régi típusú épület pillanatnyilag imaházként működik, de lakóépületként és üzlethelyiségként is megállja a helyét. Falazata tégla és vályog vegyesen, fa nyílászárókkal. A házban kettő gázkonvektorral fűthető helyiség van.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom