Iskolaőröket keres a rendőrség

HírKlikk 2024. szeptember 27. 17:00 2024. szept. 27. 17:00

A 2024/2025-ös tanévben 933 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, és az iskolaőrök száma 731-ről 799-re nőtt. Jelenleg 781 iskolában dolgoznak iskolaőrök, ami a program 86 százalékos feltöltöttségét jelenti. A rendőrség folyamatosan toborozza az új jelentkezőket, vidéken 326 000, Budapesten és Pest vármegyében pedig 336 000 forint a havi bruttó fizetés, emellett cafetéria juttatást és egyenruhát is kapnak.

A jelentkezőknek szigorú alkalmassági vizsgálatokon kell átesniük, és egy egyhónapos képzésen vesznek részt, amely után kényszerítő eszközök használatára is jogosultak lesznek - értesült a Pénzcentrum.

Az idei tanévben a rendőrség már két alkalommal intézkedett iskolákban tiltott tárgyak miatt, bár eddig mobiltelefonokkal kapcsolatban nem kellett közbelépni. A szeptember 1-jétől érvényes szabályozás szerint a tiltott tárgyak közé tartoznak a közbiztonságra veszélyes eszközök és a 18 éven aluliak számára nem árusítható termékek. 

Az iskolarendőr elsődleges feladata az iskolai biztonság megteremtése és fenntartása, valamint az, hogy segítsenek megelőzni az iskolai erőszakot, konfliktusokat, és szükség esetén lépjenek közbe tanárok és diákok védelmében.

Az iskolaőr-képzésre való jelentkezéshez több alapvető követelménynek kell megfelelni. Elengedhetetlen a cselekvőképesség, a betöltött 18. életév, magyar állampolgárság, és állandó bejelentett belföldi lakóhely. A jelentkezőknek rendelkezniük kell egészségügyi, pszichológiai és fizikai erőnléti alkalmassággal, amit a felvételi vizsgálatok során ellenőriznek. Továbbá szükséges a jogszabály által előírt hatósági erkölcsi bizonyítvány, illetve legalább középfokú végzettség (szakiskola, szakmunkásképző vagy érettségi).

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom