Ismét a mélyszegényeket és a romákat sújtja a kormány

HírKlikk 2019. április 30. 09:21 2019. ápr. 30. 09:21

Alföldi Róbert, L. Ritók Nóra, Polgár András és Setét Jenő – ők négyen is aláírták az Ámbédkár Gimnázium megmentése érdekében született nyílt levelet. Civil szervezetek és magánemberek indították útjára az aláírásgyűjtést, amely kiáll a szegény diákoknak gimnáziumi képzést kínáló, s ezzel az országban egyedülálló Dr. Ámbédkár Gimnázium zavartalan működése mellett. Csatlakozni az akcióhoz a romasajtokozpont@gmail.com címre írt email útján lehet.

„Tisztánlátás, helyes döntés, megfelelő megszólalás, jó magaviselet, tisztes megélhetés, erős edzés, fegyelmezett figyelem, mélységes mély elmélyedés. (Buddha)” – ez a mottója annak az országban egyedülálló oktatási intézménynek, a borsodi Sajókazán működő – hivatalos nevén – Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskolának, amelynek veszélybe került a léte.

Egy hete írta meg a 168 óra, hogy az oktatási kormányzat szándéka államosítani az iskolát, már az idén szeptembertől. Főként 16-20 éves roma fiatalok járnak a 2007-ben lapított iskolába, ahol érettségit szerezhetnek, a diplomához való továbblépés, valamint a nyelvtudás reményében.

A buddhista Dzsaj Bhím Közösség által alapított és 12 éve sikerrel működő iskola azért nem kap állami finanszírozást, mert a közösség az Országgyűléstől nem kapta meg az egyházi státuszt. Eddig Balog Zoltán volt humánminiszterrel kötött egyéni megállapodás alapján finanszírozták az intézményt, de az ő távozásával az oktatásirányítás ezt a megállapodást megszünteti, és inkább az államosításra tett javaslatot. – írta a a168 óra.

Most nyílt levéllel igyekeznek pozitív irányba terelni az ügyet: nyílt  levelet indítottak útjára (ezt a Roma Sajtóközpont Facebook oldalán lehet elérni), címzettje Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszter. A levél aláírói között van már a többi között  L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy alapítvány vezetője, Alföldi Róbert színművész, Polgár András, a Polgár Alapítvány  az Esélyekért alapítója, és Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület vezetője.

A nyílt levél a többi között emlékeztet arra, hogy a Borsodban gimnáziumba járó háromszáz halmozottan hátrányos helyzetű fiatal harmada az Ámbédkárban tanul. A szakmai gárda, arra tette fel az életét, hogy a szinte reménytelen szegénységben élő gyerekeket nemcsak, hogy benntartsa az iskolában, de hasznos, a munkapiaci elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen tudással és érettségivel vértezze fel őket. Teszik ezt ráadásul rendkívül sikeresen! Az elmúlt bő évtizedben több mint száz olyan diák szerzett náluk érettségit, akiknek az örökös közmunkáslét lett volna az alternatíva. Ehelyett majd mindannyian sikeresek a munkaerőpiacon, jónéhányan pedig az egyetemig is eljutottak.

Az elmúlt években azonban a szakképzésbe beiratkozott szegény gyerekeknek járó ösztöndíjrendszer, valamint a közmunkaprogram olyan „versenyhelyzetet” teremtettek, hogy rendkívüli módon lecsökkent a gimnáziumot választó szegény és roma gyerekek köre. Mindez súlyosan veszélyezteti többek között az Ámbédkár Gimnázium működését is, hiszen miért is választana érettségit adó intézményt egy szegénységben élő fiatal, ha szakképző intézetbe járva többtízezer forintnyi ösztöndíjhoz juthat?! – teszi fel a kérdést a  nyílt levél, amely rámutat: a kizárólag a szakképzésbe járó diákok részére elérhető a magas ösztöndíj, a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. 
Az aláírók azt kérik a minisztertől, hogy vizsgálja felül a Szabóky Adolf ösztöndíjrendszer feltételeit és módosítsa oly módon, hogy az bármely érettségit adó intézménybe járó diák részére is elérhető legyen. Azt is érik, hogy az átmeneti időszakban pedig – ameddig a jelentkezők száma nem éri el a fenntartható szintet – biztosítsa az Ámbédkár Gimnázium független és zavartalan működését.

Forrás: Hírklikk