Ismét elindult a városligeti csata – Zugló polgármestere szerint nyílt hadüzenetet kaptak

Harkai Péter 2020. október 1. 18:50 2020. okt. 1. 18:50

Hiába reménykedik Baán László egy újabb városligeti megállapodásban, amivel elérhetik egy újabb múzeum felhúzását, nem lehet mindent egy szőnyegkereskedés alkutechnikájával elintézni – nyilatkozta Horváth Csaba.

Kedd este váratlan kormányrendelet sietett a szerdai fővárosi döntés elé a Városliget kérdésében, amivel közölték – bármit lép a fővárosi önkormányzat, megépülnek az elmaradt épületek. Szerdán délelőtt Fürjes államtitkár már arról üzent, hogy semmi sem történik a főváros egyetértése nélkül, Baán László egyenesen egyeztetést vizionál. Valaki vetít, de a filmet nem látjuk.

Az ismét fellángoló egyet nem értés kapcsán, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdai Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy: „Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A Ligetben nem kezdünk új építkezést". Tette mindezt néhány órával azt követően, hogy a kormánya az alábbi kormányrendeletről értesítette előző este a fővárost és annak vezetését: a főváros nem módosíthatja a rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét. Magyarán: minden ellenkezés és törvényi hivatkozás ellenére, megépítik a még meg sem kezdett Új Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti Színházat.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa rögvest közölte az MTI-vel, hogy a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn.

Mindezt Karácsony Gergely főpolgármester másként értelmezte. Facebook-bejegyzése szerint, a kormány újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mint írta,  „Úgy megy ez mifelénk, hogy reggel Fürjes államtitkár „tweetel” egy jókorát, délelőtt a „civilségében” közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el a Fővárosi Közgyűlésre, délután a lakájtévé három(!) stábra kér regisztrációt, éjjel a kormány pedig rendeletet fogad el. Ilyen, amikor hadrendbe állnak./.../ De a lényeg: zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont. Főpolgármesteri programomban szó szerint így szerepel: ’biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását’. Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtjuk végre.”

A szerdai közgyűlésen pedig kijelentette, hogy a Városliget-törvényben az áll, hogy a közgyűlés felel az építési szabályzatért. A kompromisszumkészségük hiányát pedig egyértelműen cáfolta többek között azzal a példával, hogy bár nem szívügyük az atlétikai VB, de belementek egy józan kompromisszumba. Felemlítette, hogy „ki lehet matekozni, hogy beszámítjuk a zöldfelületbe a városligeti tavat, de 200 éves parkot még a Fidesz se tud létrehozni, mert kell hozzá 200 év”. Természetesen örül annak, hogy a felújított Olof Palme-ház rózsakertjében virágoznak a rózsák, „de ez egy elvi, filozófiai vita, hogy odavonzunk tömegeket vonzó épületeket.”

Baán László már annyira előreszaladt a lojalitásában, hogy kijelentette: a főváros vezetése nem vette figyelembe az egyeztetéseken résztvevő mintegy kétezer civil döntő többségének, több mint 90 százalékának a véleményét sem, akik az évek óta hatályos szabályzat megtartása mellett érveltek. Ennek valóságtartalmáról megkérdeztük a 8500 szimpatizánst maga mögött tudó A Városliget barátai elnevezésű Facebook-csoport vezetőjét. Garay Klára úgy nyilatkozott a Hírklikknek, hogy ők inkább a kormányszintű agresszív nyomulást tapasztalják, amivel mindenképpen meg akarják építeni a tervezett épületeket. Arról persze elfeledkezett Baán László, hogy az egyik épületnek, a Közlekedési Múzeum letarolt helyszínére tervezett Magyar Innováció Háza részéről visszavonták az építési engedélyt – nem érti, hogy milyen egyeztetésekre is gondolhat a miniszteri biztos. 

Patthelyzet, részgyőzelem vagy egyszerű terelés a Városligettel kapcsolatban kialakult helyzet? Erről kérdeztük Zugló polgármesterét, aki keresetlen szavakkal utasította vissza az újabb Budapest elleni kormányzati támadást. Horváth Csaba szerint a kormányrendelet nem több mint egy nyílt hadüzenet a főváros és a Városliget ellen, ellentétes azzal a miniszterelnöki ígérettel, miszerint semmi sem épülhet a Városligetben, ami nem egyezik a főváros, illetve Zugló polgármesteri elképzelésével. Ez a kormányrendelet ugyanis azt közli, hogy a Városliget építési szabályzatának tilalmától függetlenül, ők oda építenek, ahova akarnak. Mindez azonban törvénytelen, ugyanis Zugló polgármestere szerint az önkormányzatok törvényalkotási képességét az önkormányzati törvény határozza meg, ami ráadásul kétharmados törvény, amit egy kormányrendelettel sem elvonni, sem felülírni nem lehet: „Mi pedig azt képviseljük, amit a választási ígéretünkben is kiemelt helyen vállaltunk, hogy márpedig a Városligetbe semmilyen új épület nem épül, nem kezdődik új beruházás. Már az is elég kompromisszum volt, hogy ellentétben a Fidesz-kormány Erzsébet téri torzójával, mi nem hagytunk gödröket a ligetben, hanem hagytuk a megkezdett építkezések befejezését. De a kompromisszumnak nálunk itt van vége.”

Arra a felvetésre, hogy Baán László vajon milyen megállapodásban bízik a Városligettel kapcsolatban, Horváth Csaba szerint talán egy kényelmes alkupozícióban reménykednek, hogy egy újabb metróberuházásért cserébe, felhúzhatnak esetleg egy újabb múzeumot a Városligetben. Ebben hiába reménykedik, mert – mint fogalmazott – nem lehet mindent egy szőnyegkereskedés szintjén elrendezni: „ha valóban a tárgyalásban bízna Baán László, akkor nem kellett volna az éjszaka leple alatt meghozni a kormányrendeletet”.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy amiként a Budai Várban, úgy a Városligeten is keresztülveri erőszakkal, tekintet nélkül a jogszabályokra, a saját elképzelését a kormány, Horváth Csaba határozottan kijelentette, hogy „erre lesz a válaszunk a budapesti népszavazás. Amennyiben a kormány nem tesz le transzparensen ezekről a szándékairól, akkor kénytelenek leszünk a budapestiekkel megerősíteni azt az álláspontunkat, hogy a Városliget nem építési telek.”