Itt az ideje, hogy a kormány tisztázza, mikorra készül el a Budapest-Belgrád vasút hazai szakasza!

HírKlikk 2024. október 4. 13:00 2024. okt. 4. 13:00

Varga László szerint itt az ideje, hogy a kormány tisztázza, mikorra készül el a Budapest-Belgrád vasút hazai szakasza.

Az MSZP elnökhelyettesének közleménye szerint itt az ideje, hogy a kormány tisztázza a Budapest-Belgrád vasútvonal 166 kilométeres magyarországi szakaszának befejezésével kapcsolatos kérdéseket.

A politikus szerint miközben a szerb oldalon már javában zajlik a tesztüzem a Szabadka-Újvidék-Belgrád vasútvonalon, és november végétől várhatóan megindulhat a személy- és teherszállítás, a magyar oldalon az építkezés jelentős késésben van. Egyes szakaszokon még csak alig-alig kezdődött el az érdemi munka, mindez pedig egyértelműen jelzi a beruházás magyarországi részének jelentős elmaradását.

Varga László emlékeztet: a kormány 2014-ben jelentette be, hogy szerb-magyar-kínai együttműködés keretében valósítja meg a vonal teljes újjáépítését, 85 százalékos kínai hitelből és 15 százalékos magyar önrésszel. Az eredetileg 2017-es átadási határidőt többször módosították, legutóbb az idei évet jelölték meg céldátumként, azonban a jelenlegi készültségi állapot még a jövő év végi befejezést is kérdésessé teszi. Még Aleksandar Vučić szerb elnök is szóvá tette, hogy reméli, legalább 2026 első negyedévére lezárul a projekt magyarországi szakasza is.

Az MSZP politikusa szerint a kormánynak szint kellene vallania arról, mikor fejeződik be a magyarországi szakasz építése, valamint arról is, hogy milyen gazdasági megfontolások vezettek a beruházás jelenlegi formában történő megvalósításához.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom