Itt vannak a számok, ennyi ember dolgozik Magyarországon

HírKlikk 2024. május 24. 09:55 2024. máj. 24. 09:55

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 áprilisában 4,749 millióra bővült, vagyis az előző év azonos időszakához képest további 39 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte, hogy az áprilisi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezőek, a foglalkoztatottak markáns bővülése mellett ugyanis egy év alatt a gazdaságilag aktívak száma 66 ezer fővel nőtt, ráadásul a munkaerőpiacra belépők több mint fele el is tudott helyezkedni.

Az államtitkár a közlemény szerint rávilágított: a dolgozók számának növekedéséhez jelentős mértékben járult hozzá, hogy a foglalkoztatottság a 65 év felettiek és a nők körében érdemben bővült. A csökkenő közfoglalkoztatotti létszám és az ezzel párhuzamosan emelkedő foglalkoztatottság rámutat, hogy egyre többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkapiacon. Ehhez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak – jelezte.

Czomba Sándor hangsúlyozta: a kormány célja egyrészt az, hogy a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával tovább emelje az aktivitást, másrészt az, hogy a 20-64 évesek körében a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságot, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez.

Ezen célok elérése érdekében a kormány 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat – olvasható a közleményben. Mindebből a fiatalok foglalkoztatottságának növelése érdekében áprilisban elindult a több mint 196 milliárd forint keretösszegű Ifjúsági Garancia Plusz Program, május 16-tól pedig 150 milliárdos kerettel indult el a 30 év feletti álláskeresők támogatása. Utóbbi uniós forrásból megvalósuló program bértámogatást, lakhatási és utazási támogatásokat, képzési támogatásokat tesz elérhetővé, mintegy 77 ezer álláskereső munkához jutást lehetővé téve – ismertette az NGM.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom