Iváncsa, akkugyár: májusban leépítettek, most toboroznak

HírKlikk 2024. június 29. 17:00 2024. jún. 29. 17:00

Május első heteiben derült ki, hogy az iváncsai akkumulátorgyárból hatszázkilenc kölcsönzött munkavállaló szerződését szüntették meg, zömében kirgiz állampolgárokét. Most új fejlemény állt be az üzem működésében: a Világgazdaság tudomására jutott információk alapján úgy tűnik, hogy a dél-koreai SK Innovation ismét toborzásba kezdett.

Május elején Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy viszonylag jó az együttműködés a szakszervezet és a cég között, ezért is tudtak megállapodni abban, hogy magyar munkavállalót nem bocsátanak el. Az SK állományának kétharmada volt kölcsönzött munkavállaló, őket érintette a leépítés. Már akkor fixálták, hogy a maradék egyharmad magyar dolgozóra szükség van továbbra is.

A bérmunkaerő menesztését a cég azzal indokolta, hogy „az elektromos járművek iránti globális kereslet lassul, ami az akkumulátorgyártás csökkenéséhez vezet”. Tény, hogy az egész autóipar szenved, az elektromos átállás miatt pedig átmeneti év lesz az idei és a 2025-ös is.

A toborzás május eleji leállítása az „SK On Hungary Iváncsa toborzás” nevű privát Facebook-csoportban jelent meg. Ezt a közösségi médiás felületet az SK on Hungary Kft. iváncsai beruházása kapcsán hozták létre még 2022. március elején azért, hogy az akkumulátorgyár munkaerőigényének kielégítését segítsék. 

Június 28-án, pénteken reggel új bejegyzés jelent meg a SK On Hungary Iváncsa toborzás nevű Facebook-csoportban. Ebben arról lehetett olvasni, hogy júliusban folytatódnak az állástájékoztatók Dunaújvárosban, várnak mindenkit szeretettel július 3-án, 10-én, 17-én, 24-én és 31-én. Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, hogy addig is lehet böngészni a honlapjukat és válogatni a nyitott – műszakvezető, mérnök, operátor, stb. – pozícióik között.

Forrás: Világgazdaság


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom