Iványi Gábor: Ennek a kormánynak nincs köze a kereszténységhez

HírKlikk 2019. március 16. 17:01 2019. márc. 16. 17:01

Iványi Gábor lelkészről, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjéről közölt portrécikket szombati nyomtatott lapjában és az online felületén a New York Times – vette észre a 444.hu.

A vezető amerikai lapban felidézik: Iványi adta össze Orbán Viktort és feleségét, és ő keresztelte meg a két idősebb gyereküket, most viszont azt mondja: „Ennek a kormánynak nincs köze a kereszténységhez."

 Az „Orbán Viktort a szövetségesének tartotta. Most a fasizmus szimbólumának hívja” című cikk részletesen elmeséli Iványi Gábor életútját, a kommunista rendszer elleni, bebörtönzésekkel tarkított küzdelmeitől a hajléktalanok segítéséig, az Evangéliumi Testvérközösség alapításától egészen odáig, hogy korábbi szövetségese, Orbán Viktor elvette tőle az egyházi státuszt.

Iványi elmondása szerint 2010 után Orbánék még meghívták egy megemlékezésre, amit ő nyílt levélben utasított vissza, ezután jött a bosszú.

Amikor először találkoztak Orbánnal, ugyanazt akarták – mondta Iványi a New York Timesnak, hozzátéve, hogy most Orbán már egy szélsőjobboldali, fasiszta pártot vezet.

A cikkben megszólal Beer Miklós püspök és Fröhlich Róbert főrabbi is. Utóbbi felidézi a zsidó legendát, hogy minden generációban van 36 igaz ember, aki viszi a hátán a világ terheit. „Szerintem Gábor az egyikük” – fogalmazott a rabbi.