Iványi Gábor ismét perre készül – bárki segíthet egy nyilatkozat kitöltésével

NVZS 2023. május 3. 14:45 2023. máj. 3. 14:45

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kártérítési perére készülve, Iványi Gábor felhívást tett közzé, arra kérve a MET támogatóit, hogy jelezzék, ha 2015 és 2020 között az egyháznak ajánlották volna fel az adójuk egy százalékát. Ha Orbán Viktor kormánya nem fosztja meg a MET-et az egyházi státuszától, 20 ezer ellátott megsegítésére és az intézmények fenntartására fordíthatták volna azt a pénzt, amit egyházként megkaphattak volna az egy százalékokból.

„Fontos, hogy minél többen jelezzétek támogatói szándékotokat, hogy bizonyítani tudjuk, sok tízezer támogató áll mellettünk!” – fogalmaz Iványi Gábor lelkész abban a felhívásban, amelyet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tett közzé, arra kérve a támogatóikat, hogy töltsenek ki egy nyilatkozatot (amit itt lehet elérni), ha úgy gondolják, hogy 2015 és 2020 között nekik ajánlották volna fel az adójuk egy százalékát. 

Minderre azért van szüksége a MET-nek, mert kártérítési pert tervez indítani a magyar állam ellen. Ezzel kívánják elérni, hogy az állam térítse meg a MET-nek azt az összeget, amely az egyház technikai számának elvételéből adódott. Mint Iványi írja: „nagy összegről van szó, amit húszezer ellátottunk megsegítésére és intézményeink működtetésére fordíthattunk volna”. A kártérítésre való jogosultság bizonyítása az egyház feladata lesz, ennek teljesítése érdekében kérik a nyilatkozatokat, hangsúlyozva, hogy annak kitöltője semmilyen egyéb peres cselekménynek nem válik részesévé, akarata ellenére senkit tanúként megidéztetni nem áll szándékukban. Mint Iványi fogalmaz: „Fontos, hogy minél többen jelezzétek támogatói szándékotokat, hogy bizonyítani tudjuk, sok tízezer támogató áll mellettünk!”

Technikai tudnivalók

A letöltött nyilatkozatot ki kell tölteni, alá kell írni, két tanúval alá kell íratni, és azt beszkennelve vissza kell küldeni a MET-nek. A nyilatkozatot május 22.-ig várják a fenti formában, vagy az alábbi e-mail címre: karterites@metegyhaz.hu; vagy postai úton a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség székhelyére, 1086 Budapest, Dankó u. 11.-be címezve; vagy személyesen leadva munkanapokon 8.00-18.00 között az úgynevezett könyvesházban, azaz a Dankó utca 9.-ben, illetve ezen időszakokon kívül a 0-24 órában működő portaszolgálatnál, a Dankó u. 11.-ben

Immár több mint negyven éve jegyezték be (maga Iványi Gábor) a MET-et egyházként, ettől a státuszuktól azonban 2012-ben az Orbán-kormány megfosztotta őket, s ezzel elvesztették az úgynevezett technikai számukat is. Ezzel megfosztották őket attól is, hogy a támogatóik felajánlhassák részükre a személyi jövedelemadójuk egy százalékát.

Tavaly novemberben – ahogy a Hírklikk is beszámolt róla – a MET egy lépéssel közelebb kerülve, bejegyzett egyházzá minősült, de mint tudatták: „mindez azonban még nem jelenti azt, hogy visszakaptuk korábbi státuszunkat, ahhoz a magyar államnak közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást kellene kötnie velünk, ám eddig erre hiába vártunk”.

A MET egyébként 2011-ben nem törődött bele a vele történtekbe, abba, hogy egyeztetés nélkül megfosztották az egyházi státuszától. Perre ment, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon is pert nyert amiatt, mert a magyar kormány nem tartotta be az Ab ítéletét. A kormány azonban ezután sem állította vissza a MET egyházi státuszát.

S habár a technikai számot 2021-ben végül csak visszakapták (s ezzel el tudták kezdeni az szja-1 százalékok befogadását), ezzel még messze nem ért véget a kálváriájuk. Mint Iványi a Hírklikknek elmagyarázta: az egy megtévesztés, hogy ismét bejegyzett egyház lett a közösség.

A Fidesz ugyanis kitalálta, hogy egy négy fokozatú eljárás után lehet elismert egyház egy egyház. A törvény erejénél fogva, először mindenki egyesület lesz, ami elfogadhatatlan, főleg azért, mert nem felejthető, milyen küzdelmei voltak a múltban az elfogadtatásáért. A MET pedig 1981-ben bevett és elismert egyház lett. Az egyesületből akkor lehet továbblépni, ha öt éven át legalább ezer egy százalékos támogatót tudnak gyűjteni. „Miután 2017-ben elvették a technikai számunkat, ezt nem tudtuk megtenni. Rájöttek, hogy úgy elég nehéz igazolni támogatókat, ha nem szedhetünk egy százalékot. ’21-ben visszaadták ezt a jogot és akkor majdnem 40 ezren, ’22-ben 52 ezren támogattak minket. Így bejegyzett egyházként is nyilvántartásba vehettek. Innen viszont csak az léphet tovább bevett és elismert egyházzá, akivel a magyar állam megállapodást köt, ezt a törvényben kihirdeti és a magyar parlament megszavazza. Ezt pedig nem írja elő semmilyen határidő” – magyarázta Iványi Gábor.

Mindenesetre egy biztos, a MET az elmúlt két évben nagyon sokaktól megkapta az szja egy százalékát. Mint korábban beszámoltunk róla, 2022-ben mintegy 52 ezren ajánlották fel, amit azt jelenti, hogy  az ötödik legtöbb felajánlást gyűjtötték a technikai számmal rendelkező vallási közösségek közül, több pénzt kaptak, mint például a Hit Gyülekezete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH).

Forrás: adó1szazalek.com

2021-ben sem volt más a sorrend. A plusz egy százalékos felajánlások esetén a lista első öt helyén álló vallási közösség által összesen kapott felajánlás az egyházi közösségeknek tett felajánlások több mint 81 százalékát tette ki.