Iványi Gábor szerdától, határozatlan időre demonstrációt hirdet

NVZS 2023. október 15. 19:12 2023. okt. 15. 19:12

Meghatározatlan ideig tartó demonstrációt hirdetett meg Iványi Gábor. A lelkész szerdán, 17 órától a Dankó utcába hívja a Magyarországi Evangéliumi Tervérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület orbáni ellehetetlenítése ellen tiltakozni kívánó állampolgárokat. „Adj egy órát az életedből, naponta” mottóval szerveződik a demonstráció.

Mindezt Iványi Gábor jelentette be a Facebookon. Mint mondta, reméli a demonstrálók hangja sokakhoz eljut bel- és külföldre.

A tiltakozás meghirdetésének közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az MVM – ahogy arról mi is hírt adtunk –  rendkívüli döntéssel a MET és az Oltalom tartozásaira hivatkozva kilátásba helyezte a gáz- és áramszolgáltatása leállítását abban az esetben, amennyiben öt napon belül nem fizetik ki a tartozást.

Mint az RTL-nek Iványi elmondta: Az MVM lépése végzetes lehet az összesen 63 intézményük számára. Hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákat, óvodákat, hajléktalanszállót, hajléktalankórházat, és szociális intézményeket működtető szervezet  ellátottjai lehetetlenülnének el. 

A kórház és az óvoda bezárhatnak, a kórház nem tud működni – „most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni, a kórházak nem veszik fel őket, tudjuk, hogy milyen állapotban van az egészségügy” – mondta Iványi.

A csendes tiltakozás meghirdetése annyiban egyáltalán nem volt váratlan, hogy a múlt héten, az Iványi Gábor által tartott sajtótájékoztatón – amelyen még az volt a téma, hogy a NAV októberben is elvonta az állami normatívát tőlük, ami miatt ezúttal sem tudtak endesen bért fizetni az intézményeikben – már elhangzott utalás polgári engedetlenségi mozgalom indítására.

Konkrétan Demszky Gábor korábbi budapesti főpolgármester vetette azt fel. Mind kifejtette: „ez az egész a magyar társadalom ügye, ha a társadalom nem tiltakozik, akkor a hallgatásával támogatja azt a politikát, amely hárommillió leselejtezett emberi sorsról nem kíván gondoskodni”. A rezsimnek két célja van: a szabadság kis szigeteinek a felszámolása; valamint a társadalmi szolidaritás gyengítése – folytatta.

Úgy vélte, egyetlen lehetőség van: „a társadalomnak kellene célt érnie, mégpedig polgári engedetlenséggel” – ilyenre már volt példa, amikor a Dankó utcában hetekig táboroztak, s el is érték, hogy végül nem kapcsolták ki a gázt.  „Ha nincsenek hasonló akciók, ha az emberek, a szimpatizánsok lelkiismereti okból nem állnak ki a megtorlás veszélye ellenére, akkor nem lesz változás, változás nélkül pedig ideig-óráig fenn lehet ugyan maradni, de után sokkal nagyobb katasztrófával kell szembenézni.

A polgári engedetlenségi mozgalom ötletét a helyszínen rögtön támogatásáról biztosította Herényi Károly, volt MDF-es politikus, és távolról ugyanezt üzente Nagy Banfó András is.

Akkor Iványi Gábor még csak fontolgatta a megszervezését, mondván: nincs ellene a határozott békés demonstrációnak, olyannak, mint amilyen a gázelzárás elleni tiltakozás is volt. „Ennél nagyobb tiltakozásnak sem vagyok ellene, de a törés-zúzásnak és a testi épség sértésének nem vagyok a barátja; a Jézus- és a Gandhi-féle demonstrációban hiszek” – szögezte le.

„Fontolóra vesszük, hogy állandó jelenléttel virrasztunk itt, amíg változás nem lesz” – mondta 11-én Iványi Gábor. Nos, az MVM tett róla, hogy legyen  változás. Így a lelkész – a Facebookon közzétett videó-felhívásában – igencsak meggyötört hangot meghirdette a demonstráiót...