Iványi Gáborék újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

HírKlikk 2020. január 9. 14:21 2020. jan. 9. 14:21

Interjút adott a 168 Órának Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke.

A 168 Óra kérdésére, miszerint reménytelennek látja-e visszaszerezni közössége számára az egyházi jogokat, azt válaszolta, hogy amíg a Fidesz, illetve Orbán Viktor kormányoz, addig biztosan nem sikerül.

„Bebetonozták a helyzetünket, ugyanis azok a volt egyházak, amelyek önként vállalták azt a megaláztatást, hogy egyesületté alakultak, elvileg visszaszerezhetnék eredeti státuszukat, csak ehhez bejárhatatlan utakat kellene megtenni. Például első lépcsőben fel kellene mutatni többezres támogatói kört. Már itt megbukik a dolog, hiszen tőlünk elvették az szja egyszázalékos felajánlásának jogát – ezzel már nem is tudjuk teljesíteni az előbbi feltételt. Ha mégis, akkor azt kellene vállalnunk, hogy sem más hazai, sem külföldi forrást nem veszünk igénybe. Ez teljesen abszurd, hiszen akkor nem léteznénk, akkor be kellene szüntetnünk a társadalmilag egyébként hasznos és éppen a kormány nem teljesített vállalásait pótló szociális, oktatási tevékenységünket. Vagyis meg kellene szüntetni a működésünket. Végső soron, ha ezt az őrültséget is teljesítenénk, a parlament még ezután döntene a Fidesz kétharmadával, hogy hajlandó-e visszaadni az egyházi státuszt" – mondta a Iványi.

Hozzátette: „Mi folytatjuk bizony, mert újra az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk. A jogászaink most készítik elő az iratokat."

Forrás: 168 Óra