Iványi Gáborékat nem lehet megtörni – tovább harcolnak az igazukért és az ellátottjaikért

NVZS 2024. szeptember 11. 07:05 2024. szept. 11. 07:05

Iványi Gáborék folyamatosan azon dolgoznak, hogy visszakapják oktatási intézményeiket, az államtól átvállalt szolgáltatásokért járó pénzeket, s hogy folytatni tudják a legelesettebbek, a leginkább rászorulók érdekében folytatott szerteágazó munkájukat. Szemben velük az orbáni állam, amely ezúttal arról döntött, hogy szeptember 1-jétől felfüggesztik a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményük, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is. Cinikus módon, a fizetésképtelenségükkel indokolta a lépést. Az idén már 1,5 milliárd forintot vontak el tőlük. Jogi lépésként a MET részben a törölt három iskolája ügyében beadta az azonnali jogvédelmi kérelmet, részben pedig az egyházat ért jogsérelmek miatt keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára. A munkatársaiknak továbbra sem tudnak teljes fizetést adni, s mérlegelniük kell, hogy milyen döntésekkel tehetnek a legtöbbet diákjaikért, ellátottjaikért, kollégáikért.

A törölt iskolákban tanult diákok szüleinek „ellehetetlenült a szabad iskolaválasztáshoz való joguk is” – mutat rá a MET intézményeinek jogi és anyagi helyzetéről beszámoló legújabb közlemény, amely több fejleményről is beszámol. Köztük arról, amit a Hírklikk már korábban megtudott: az egyházat ért jogsérelmek miatt beadták a keresetet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára. Ez azért fontos, mert a kereset kedvező elbírálása esetén a későbbiekben az adósságaikat bőven fedező kártérítésre számíthatnak, s ez a lépés fontos eleme a NAV-val folytatott egyeztetéseiknek is, miután ez volt a feltétele a végrehajtási eljárások felfüggesztésének. A kereset beadásának igazolását minden regionális hatóságnak elküldték, így még remélhetjük, hogy a fellebbezést elfogadják, a felfüggesztéseket megadják, és újra elindulhat a normatív támogatások utalása.

Merthogy mind a budapesti, mind pedig a szegedi iskolájuk esetében a törlés miatt már beadták az azonnali jogvédelmi kérelmet az illetékes bíróságoknak. A jogi szakértők jó esélyt látnak arra, hogy a kérelmeket befogadják (ahogy azt is megírtuk, erre 15 napjuk van). Az azonnali jogvédelem pedig felfüggeszti a megszüntető határozatokat, és így időt nyerhetnek a peres eljárásokra a határozat végleges visszavonásának eléréséért. 

Újabb csapásként, a Magyar Államkincstár (MÁK) tudatta, hogy szeptember 1-jétől felfüggeszti a normatíva utalását valamennyi közoktatási intézményük, a működési engedéllyel rendelkezők esetében is – számolt be róla a MET, megjegyezve: a határozatban szereplő táblázatban maguk igazolták, hogy 2024 első nyolc hónapjából ötben nulla forint támogatás érkezett be a számláikra, a többi hónapban pedig csak a támogatás töredéke. Pedig augusztusig törvényesen jártak a normatív támogatások, amelyek összegének azonban kevesebb, mint 20 százaléka jutott el hozzájuk. A határozat ellen fellebbezést nyújtanak be – helyezték kilátásba. 

Abszurd módon, a fizetésképtelenségünkkel indokolják a normatíva utalásának felfüggesztését, bár pontosan látják ennek az okát és következményét” – szögezi le a közlemény, felidézve, hogy az idén már 1,5 milliárd forintot vontak el tőlük a tartozásokra, miközben teljesen figyelmen kívül hagyták a tavasszal beadott válságköltségvetést, amely bizonyítja, hogy az alapnormatíva utalása esetén nemcsak működtetni tudnák az intézményeiket, hanem megállítanák további adósságok keletkezését is. 

Az intézményekre lebontott reorganizációs és részletes adósságrendezési tervek benyújtásával pedig nyilvánvalóvá tették fizetési szándékukat és a tartozásrendezés ütemezését is – emlékeztet a dokumentum. Hónapról-hónapra törlesztenek, s közben számon kérik rajtuk, miért nem rendezik az adósságukat. Egyébiránt pedig a megszüntető határozatokban a köztartozások összegét júliusi adatok alapján tüntették fel, holott a folyamatos elvonások miatt augusztus végére, a határozat kiadásának idejére ez már radikálisan kevesebb volt, Szeged esetében több mint 30 millió forinttal. Egyik intézményüknek szeptemberben lenullázódik a tartozása a kényszerű törlesztés miatt. 

A közlemény kitér a három iskola törlése nyomán kialakult helyzetre is, arra, hogyan érintette a diákokat és a szüleiket, ahogy „értelmetlenül és kegyetlen módon kettétörték a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlődését, megoldhatatlan kényszerhelyzetbe hozták a szülők jelentős részét, kiváló pedagógusok karrierjét tették tönkre”. Beszámol a kormányhivatalok farizeus intézkedéseiről, arról, hogy az iskolák vezetőit kötelezték a diákok jogviszonyának megszüntetésére, illetve a szegedi iskolákat minden jelentkező felvételére, függetlenül attól, hogy képesek-e biztosítani az oktatásukat. A szülőknek pedig nem volt más választásuk, ha nem akartak elesni a családi pótléktól, az adókedvezményektől, mint hogy ebbe belemenjenek. 

Egy jó hírről is beszámolnak Iványi Gáborék: a szülők aktív közreműködésével a szegedi Wesley óvodásoknak sikerült olyan helyet biztosítani a helyi Tisza-parti Óvodában, ahol ugyanabba a csoportba és a megfelelő pedagógiai és tárgyi környezetbe járhatnak a gyerekek óvodába. Óvodapedagógusokat is átszerződtetnek a biztonságos környezet fenntartására. 

Végezetül a közlemény tudatja azt is, hogy a MET munkatársainak továbbra sem tudnak teljes fizetést adni, s a MÁK határozata alapján ebben a pillanatban rövid távon nem látnak esélyt arra, hogy elengedő bevételük legyen az intézményeik működtetésére, a bértartozások, kifizetések rendszeres utalására. Mérlegelniük kell, hogy milyen döntésekkel tehetnek a legtöbbet diákjaikért, ellátottjaikért, kollégáikért. Ha nagyobb adomány, támogatás érkezik, azonnal törlesztenek – ígérik. Egyben kérik a további civil támogatásokat is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom