Izrael a Közel-Kelet Magyarországa lett

HírKlikk 2023. augusztus 1. 18:13 2023. aug. 1. 18:13

Az egyik legnevesebb amerikai biztonságpolitikai szakértő szerint Izrael mind problémásabb szövetséges az Egyesült Államok számára: a Közel-Kelet Magyarországa, ezért most már jó lenne naprendre tűzni a katonai segítség leállítását.

Max Boot, a Külkapcsolati Tanács vezető munkatársaként elismerte: hiába kötődik érzelmileg igen erősen Izraelhez, a most formálódó intoleráns és illiberális országot nem tudja elfogadni. Azt is elárulta a The Washington Post-nak, hogy amikor 1976-ban kivándoroltak a Szovjetunióból, csak azért nem a zsidó államba mentek, mert a mamája, aki egyetemi tanár volt, angolul tudott, héberül viszont nem.

A baja az, hogy Izrael, akárcsak az Egyesült Államok Donald Trump alatt, teljesen kifordult önmagából a populista demagógok felemelkedése folytán. A Netanjahu-kormány nekiment a Legfelsőbb Bíróságnak, noha az idáig képes volt megakadályozni, hogy a telepesek újabb földeket hasítsanak ki a Nyugati parton, és így ott egyfajta apartheidet valósítsanak meg, illetve hogy az ultra-ortodoxok ne teljesítsenek katonai szolgálatot.

Persze feszültség mindig is volt a cionisták és az állam demokratikus vonulata között, ám az utóbbi időben bevonult a hatalom centrumába a vallási szélsőség és az ultra-nacionalista ideológia. Utóbbi nyíltan fellép a nők és a nemi kisebbségek jogai ellen és teokráciát kényszerítene a világi lakosságra, miközben már eleve jelentős tehertétellé vált a gazdaság számára – mutat rá a The Washington Post előfizetői számára elérhető írásában Max Boot.

A kormány élén a narcisztikus Netanjahu áll, akinek kevés dologról van szilárd meggyőződése. Trumphoz hasonlóan, azért ragaszkodik a szélsőségesekhez, hogy megőrizze a hatalmát és megússza a bírósági felelősségre vonást.

Közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a tervezett változások folytán Izrael maradi ország lesz, lakóinak nagy része képtelen lesz megfelelni a kor követelményeinek, mert nincs meg hozzá az alapvető képzettsége. Ugyanakkor egyre jobban elidegenednek a szélsőjobbos államtól a katonák és a vállalkozók, pedig ők teszik a legtöbbet Izrael megerősítéséért.

Boot elismerte: kétségbeesetten látja a fejleményeket, mert tudja, hogy az Egyesült Államok nem képes befolyásolni Netanjahut, aki tesz Bidenre, miközben az közmegegyezést sürget. Washington és Izrael külpolitikai kérdésekben is mind inkább szembekerül egymással.