Izrael új szupertankját mesterséges intelligencia vezérli – ez a Barak

HírKlikk 2023. szeptember 21. 06:30 2023. szept. 21. 06:30

A páncélos figyeli a környezetét, feldolgozza és bemutatja az információkat a személyzetnek. A harckocsit úgy programozzák, hogy célozza be az ellenséges erőket, mielőtt azok megtámadnák, de a tűzparancsot nem a mesterséges intelligencia adja ki.

A páncélos alaptípusa már januárban elkészült, majd a tesztelések után most állítják hadrendbe. A katonai szakértők szerint a tank új korszakba vezeti be Izraelt – írja az Euronews.

Izrael az 5. generációs, azaz a legfejlettebb osztályba sorolja a harckocsit, amelynek fejlesztése öt évig tartott, és a legjobb izraeli programozók bevonásával zajlott. Fontos újítás az IronVision sisak megtervezése, amivel a legénység „átlát" a páncélzaton és vizuálisan is figyelheti a környezetet, minden irányban. 

A páncélos nem csak más harci járművekkel, de a légierővel is valós idejű kapcsolatban van, és képes az őt támadó drónok és cirkáló rakéták elfogására is. 

A mesterséges intelligenciát úgy programozták, hogy a hadműveletek alakulását követve, folyamatosan gyűjtse az információkat és azonnal használja fel. 

„A gépi tanulás úgy irányítja a rendszert, hogy a katonáknak ne kelljen annyit foglalkozniuk a külső közeggel, hanem inkább a precíz tűzvezetésre és többi harckocsival való együttműködésre koncentráljanak, és mintegy falkaként támadjanak" – magyarázta Yoav Gallant védelmi miniszter a páncélos avatásakor. 

A páncélos a legbonyolultabb navigációs problémákat is képes leküzdeni, nem csak sík terepen, de városi környezetben is.

A jármű tervezésekor vezető szempont volt a négy tagú csapat túlélésének biztosítása találat esetén. Ehhez többféle módszert is alkalmaztak, felhasználva a brit Cobham-páncélzat tulajdonságait, a részegységek modulos megoldásait és az üreges kialakítást.

Izrael számára a páncélos fegyvernem kimagasló fontosságú

Mivel az ország területe kicsi és középső szakaszán könnyen átjárható (44 km), az izraeli stratégák számára a páncélos ütőerő már régóta kulcskérdés. A hat napos Sinai (1967), majd a Yom Kippuri (1973) háborúk során a páncélos ütőképesség alapozta meg a zsidó állam győzelmét.

A Barak által megnyitott korszak jelzi azokat a technológiai képességeket, amelyek folyamatosan biztosítják az IDF (az izraeli védelmi erők) minőségi fölényét, a védekezésben és a támadásban egyaránt – mondta a miniszter.

A páncélos lopakodónak tekinthető abban az értelemben, hogy motorja és mechanikai egységei rendkívül csöndesek, és infra kibocsátása erősen csökkentett. Ennek birtokában az ellenség váratlan megközelítése jóval esélyesebb, mint más típusoknál. 

Az Elbit Systems vezetése alatt kifejlesztett rendszer egy kipróbált sorozat új darabja, ami különlegessége miatt kapott saját nevet. Elődei a Merkava széria részei (Mark 3 és Mark 4), melyeket idővel a Barakra cserélnek le. 

Mivel Izrael jelenleg nem számol nagyszabású ellenséges földi invázióval, a Barak harckocsikat egyelőre nem szánják hadműveletekre. A fő cél most a tankisták átképzése az új rendszerre, ami el is kezdődött.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom