Izraelben rekedt egy magyarországi roma turistacsoport

HírKlikk 2023. október 8. 10:10 2023. okt. 8. 10:10

A konzulátus munkatársa azt mondta az izraeli repülőtéren bajbajutottaknak, hogy saját magukról kell gondoskodniuk. A Roma Szeretetszolgálat elnöke szerint sokan közülük nem tudnak már sem élelmet, sem vizet venni maguknak, nemhogy repülőjegyet, mert elfogyott a pénzük.

Egy 120 fős roma turistacsoport 87 tagja rekedt Izraelben, a tel-avivi Ben-Gurion repülőtéren a terrortámadások közepette – tudta meg az rtl.hu ifj. Rostás-Farkas Györgytől, a Roma Szeretetszolgálat elnökétől.

A szeretetszolgálat pár munkatársa is elindult egy nemzeti ünnepre Izraelbe a 120 fős turistacsoporttal, ebből Rostás-Farkas tudomása szerint már 20-30 ember korábban hazajött Magyarországra. 

Rostás-Farkas azonnal hívásokat kapott kollégáitól, amikor eszkalálódott a konfliktus, mert nem tudták, hogy mit tegyenek: a szállodában kellett maradniuk, nem mehettek ki az utcára sem. Ezután felvette a kapcsolatot a tel-aviv-i magyar nagykövetséggel, hogy minél előbb védelmet biztosítsanak a bajbajutott turistáknak, és hogy minél előbb hazaszállíthassák őket. A konzulátus képviselője kiment hozzájuk a helyszínre, ahonnan rendőri-katonai kísérettel elvitték őket a reptérre. Azonban az esti járatukat törölték, emiatt sokan kétségbeestek. Arról is beszélt, hogy nemcsak cigány származásúak, hanem kisebb számban magyarok is vannak köztük.

A konzul azt mondta nekik, hogy saját magukról kell gondoskodniuk, pedig nagyon sokan már a repülőjegyüket sem tudják megvenni, nem tudnak élelmet és vizet venni maguknak, mert elfogyott a pénzük – mondta a Roma Szeretetszolgálat elnöke. 

A portál cíkkének megjelenése után Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos közvetlen anyagi támogatást küldött a repülőtéren ragadt magyarországi turistáknak. 

Szijjártó Péter miniszter szombaton közölte: a szóban forgó repülőtér egyelőre nem zárt be, de egyes légitársaságok törölnek járatokat, ezért tervezett utazás esetén fokozott tájékozódás szükséges.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom