Izraeli kémcég segítette a Fidesz kampányát a 2022-es választás előtt

HírKlikk 2023. november 12. 05:00 2023. nov. 12. 05:00

A LinkedIn szerint a Black Cube nevű izraeli magán hírszerző cég magyar civil aktivistákat, újságírókat csalt tőrbe.

A Black Cube izraeli magán kémcég a LinkedInt használta fel a 2022-es magyar országgyűlési választások előtt magyar aktivisták és újságírók elleni lejárató kampányhoz – közölte a LinkedIn, vette észre a hvg.hu. A Microsoft tulajdonában lévő szakmai közösségi platform egyik kutatója szerint az izraeli székhelyű Black Cube álprofilok hálózatát hozta létre, amelyek hamis álláshirdetések segítségével teremtettek kapcsolatot a platformon a célpontjaikkal.

Ezt követően a célpontok némelyikével platformon kívüli videóbeszélgetésekre került sor. Az ezekből a beszélgetésekből kiragadott rövid részletek aztán óriási nyilvánosságot kaptak a kormányzati médiában a tavalyi választás előtt – mondta a kutató, Mona Damian a virginiai Arlingtonban megrendezett Cyberwarcon konferencián.

A Black Cube által működtetett hamis LinkedIn-fiókok hálózatát már felszámolták, és a Black Cube LinkedIn céges oldalát is eltávolították.

Az egyik célpont, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya elmondta, hogy a felvételek hatalmas nyilvánosságot kaptak az áprilisi választások előtt. „Két héten keresztül az egész magyar média tele volt vele. Tényleg propagandára használták fel."

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom