(Járvány)veszélyben a kötelező szakmai gyakorlatok

M.I. 2020. szeptember 16. 18:31 2020. szept. 16. 18:31

Kutyaszorítóba kerültek azok az egyetemisták, akiknek kötelező szakmai gyakorlatukat idősotthonban, vagy más hasonló helyen kellene letölteniük. A járványhelyzet miatt, ugyanis nem fogadják őket még akkor sem, ha előre egyeztették munkába állásuk időpontját. Gy. Németh Erzsébet Budapest szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese szerint, a szigor jelen helyzetben nagyon is érthető. Mivel azonban sajnálja a diákokat, a szociális ágazatért felelős államtitkárhoz fog fordulni, segítsen megoldást találni a problémára.

Bajban vannak azok az egyetemisták, akiknek szakjukból következően, most kellene letölteniük az erre a félévre kötelező szakmai gyakorlatukat idősotthonban, gyermekotthonban vagy családsegítő otthonban. Sokan annak ellenére is bajban vannak, hogy előre letárgyalták az adott intézménnyel, hogy mikortól lépnének munkába. Főleg azok, aki ezt a gyakorlatot az idősotthonokban akarták letölteni. A koronavírus-járvány miatt, ugyanis gyakorlatuk megkezdése előtt egy-két nappal kapták az értesítést, hogy mégsem fogadják őket. Igaz, már a munkakezdés megbeszélésekor sok helyen fölhívták a diákok figyelmét arra, hogy a járvány fokozódása miatt, szigorodnak a szabályok, és így sor kerülhet rá, hogy mégsem tölthetik a kiszemelt intézményben a kötelező szakmai gyakorlatukat.

Így jártak azok is, akik valamelyik fővárosi idősotthonban tanulták volna minden csínját-bínját az idősgondozásnak a gyakorlatban.  

Mint arról beszámoltunk, szeptember 3-án a Főpolgármesteri Hivatal bejelentette: folyamatos tesztelés indul a fővárosi fenntartású szociális intézményekben, a fővárosi fenntartásban működő idősotthonokban pedig látogatási tilalmat rendeltek el. Ezek után, szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény-elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az országos tiszti főorvos. A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. 

A szigor a jelen járványhelyzetben teljesen érthető – mondta lapunknak Gy. Németh Erzsébet, Budapest szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese. Hozzátette, mivel nagyon sajnálja a járvány miatt kutyaszorítóba került egyetemistákat, ezért a szociális ágazatért felelős államtitkárhoz fog fordulni, segítsen megoldást találni a problémára. 

S, hogy mit csinálnak a diákok? Vagy projektfeladatokat oldanak meg az egyetemen, ami szerintük nem ugyanaz, mint egy igazi szakmai gyakorlat, vagy próbálnak kiskaput találni. Így előfordulhat, hogy az olyan helyre, ahol – személyes kötődés, ismeretség, vagy épp lehetőség  révén – mégis fogadják őket, az előírt háromnál jóval többen mennek kötelező szakmai gyakorlatra.