Játékkal figyelmeztetnek a szabályokra

HírKlikk 2021. május 15. 20:15 2021. máj. 15. 20:15

Egyáltalán nem játék, hogy a közlekedők figyelmetlensége miatt még mindig sok baleset történik a vasúti átjárókban. A MÁV mégis játékos formában akarja felhívni a fiatalok figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára és a vasúti balesetek lehetséges következményeire.

Ütközéspont elnevezéssel interaktív közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjárókban bekövetkező balesetek számának csökkentésére és a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató elmondta, a vasút a legzöldebb és legbiztonságosabb közlekedési mód. 2008 óta nem történt vasúti hibára visszavezethető halálos baleset. Ugyanakkor viszont a vasúti átjárókban évente változatlanul rengeteg a tragédia. Tavaly 60 ilyen baleset volt, az idén azonban már eddig több történt az átjárókban, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A vasút vonalát több mint 5500 átjáró keresztezi – vagyis átlagban két kilométerenként metszi egymást a vasúti és a közúti hálózat –, ezek fele nem biztosított, azaz nincs olyan technikai eszköz telepítve, amely felhívná a közúton közlekedők figyelmét arra, hogy jön a vonat. Ilyenkor fokozottabban kellene figyelni, de sok járművezető nem teszi meg. A vonatokkal történt ütközésekből viszont mindig ők húzzák a rövidebbet. 

Homolya Róbert kifejtette, nem lehet elégszer beszélni erről. A most induló, Ütközéspont elnevezésű kampányukkal a fiatalok figyelmét szeretnék felhívni a közlekedési szabályok betartásának fontosságára. Az ütlközéspont.hu oldalon a játékban résztvevőknek ki kell deríteniük, hogyan történt egy vasúti baleset. A játékban 360 fokban körbe tudnak nézni, meg tudják keresni az elrejtett nyomokat, „helyszínelhetnek", hogy a végén megoldják az esetet. Az interaktív kampány mellett országszerte ötszáz plakátot helyez ki a MÁV, továbbá minden középiskolát elérnek a kampánnyal és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékkal. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, a magyar vasút életében még nem volt ilyen kiterjedt közlekedésbiztonsági kampány.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője – aki a filmben egy rendőrt alakít – arról beszélt, már eddig is együttműködött a rendőrség a MÁV-val a vasúti átjárók biztonsága érdekben. Ezúttal azonban a balesetmegelőzés van a középpontban, nem az átjárókban szabálytalankodók kiszűrésére helyezik a hangsúlyt. Emlékeztetett rá, hogy a vasúti átjárókban történő balesetek fele halálos kimenetelű, egy személyautó és egy mozdony ütközésénél elkerülhetetlen a személyi sérülés.