Javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását a Standard & Poor's

HírKlikk 2020. február 15. 06:24 2020. feb. 15. 06:24

A magyar gazdaság tartós és kiegyensúlyozott növekedése, valamint az Európai Unión belüli kimagasló teljesítménye alapján, a Standard & Poor's hazánk BBB hitelminősítési besorolásának kilátását stabilról pozitívra változtatta pénteken. A Fitch hitelminősítő intézet eddigi értékelésének megerősítése mellett döntött – adta hírül a Pénzügyminisztérium közleményben.

A szaktárca az S&P indoklására utalva, hangsúlyozza: a kedvező döntés egyik legfőbb oka a várakozásokat felülmúló, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, amely elsősorban a reálbérek emelkedésének, az építőiparnak, valamint a bővülő autóexport-kapacitásoknak köszönhető.

A magyar gazdaság utóbbi két évben mutatott öt százalék körüli növekedését az EU-tagországok egyik legmagasabbjaként emeli ki az S&P. A hitelminősítő várakozása szerint, 2020-ban ez az érték 3,5 százalékra szelídül majd, amely még mindig kiemelkedőnek mondható az erős hazai kereslet, valamint a támogató gazdaságpolitika mellett.

A hitelminősítő üdvözölte a jelentős adósságráta-csökkenést, amely az adósság egészségesebb szerkezetével és költségvetési fegyelemmel párosul. Az S&P pozitív döntésének hátterében áll továbbá Magyarország erős külső versenyképessége is, az ellenálló exportvezérelt gazdaság, és a magánszektor alacsony eladósodottsága – húzták alá.

Az S&P a 2019 februárjában BBB szintre emelt magyar hitelminősítési besorolás kilátásjavításával a felminősítésre is jóval nagyobb esély van az elkövetkezendő két évben – jelezte a Pénzügyminisztérium.

Forrás: MTI