Joe Biden: tűzszünet kell a foglyok kiszabadítása miatt

HírKlikk 2023. november 2. 09:31 2023. nov. 2. 09:31

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az amerikai elnök a konfliktusról szóló szerdai politikai tanácskozáson. Joe Biden azt mondta, támogatja a tűzszünetet, hogy a Gázai övezetben lévő „foglyok" elhagyhassák a területet.

Az elnökválasztáson a második mandátumáért induló amerikai elnök egy adománygyűjtő rendezvényen beszélt, amikor a hallgatóság egyik tagja azt mondta: „Rabbiként arra kérem, hogy kérjen azonnali tűzszünetet". „Szerintem szünetre van szükségünk. A szünet azt jelenti, hogy időt kell adni a foglyok kijuttatására" – mondta a 80 éves demokrata párti elnök.

Megjegyzését a Fehér Ház később úgy magyarázta, a „foglyok" alatt az elnök a Hamász iszlamista mozgalom által fogva tartott túszokra gondolt. Biden a Hamász iszlamista csoport által fogva tartott két amerikai túsz közelmúltbeli szabadon bocsátására utalva hangsúlyozta, hogy korábban ő győzte meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kössön tűzszünetet a túszok kiszabadítása érdekében. „Én voltam az, aki beszélt Sziszivel (Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel), hogy meggyőzzem, nyissa meg a kaput", vagyis a Gázai övezet déli részén lévő rafahi átkelőt – tette hozzá.

Ha Izrael belemenne a tűzszünetbe, az olyan lenne, mintha megadná magát a terrorizmusnak – írta meg a Hírklikk két nappal ezelőtt, a The Independent alapján.

Az erősen elfogult szerkesztőségi állásfoglalás szerint rá kell bírni Netanjahut, hogy szüntesse be az ellenségeskedést Gázában, mert az erőszak könnyen kicsúszhat az ellenőrzés alól, akkor pedig továbbterjed, ezért alapvető az azonnali tűzszünet. A kormányfő azonban úgy nyilatkozott, hogy ha eleget tenne a fegyvernyugvásra szóló felhívásoknak, az olyan, mintha országa megadná magát a Hamásznak, a terrorizmusnak, a barbárságnak.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom