Jogerős ítélet: Budai Gyula megsértette Tüttő Kata jóhírnevét

László B. Katalin 2024. május 30. 15:41 2024. máj. 30. 15:41

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla előtt volt annak a polgári pernek a másodfokú tárgyalása, amelyet Tüttő Kata indított Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő ellen személyiségi jogi perben. Az ügyben az elsőfokú ítéletet 2024. február 27-én hozta meg a Budapest Környéki Törvényszék, amelynek döntését az Ítélőtábla ma helybenhagyta, de azzal, hogy a sérelemdíj összegét 350 ezerről 800 ezer forintra felemelte és Budai Gyulát közel 500.000,- Ft perköltség megfizetésére kötelezte.

Litresits András, Tüttő Kata ügyvédje a Hírklikknek elmondta, a mai napon a sérelemdíj felemelése mellett jogerőre emelkedett ítélet rendelkező része szerint Budai Gyula 2022. január 7-én hivatalos országgyűlési képviselői Facebook-oldalán valótlanul híresztelte, hogy amennyiben az amerikai befektetőt érdekli a Városháza megvétele, akkor Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel kell tárgyalniuk.

Az elsőfokú ítélet

„Ezzel megsértette a feleperes jó hírnévhez való jogát, és a bíróság eltiltja az alperest a további jogsértéstől, valamint kötelezi arra, hogy ugyanezen a Facebook-oldalon saját hirdetés útján tegye közzé az ítélet rendelkező részét.”

Litresits András elmondta, ez ellen fellebbezett Budai Gyula ügyvédje által, és ezt gyakorlatilag ma elutasította a Fővárosi Ítélőtábla, amelyik mindent helyben hagyott, a sérelemdíjat emelte meg 800 ezer forintra. „Budai Gyulának a mi olvasatunkban az az egy politikai funkciója van, hogy mindenkiről rágalmazó, karaktergyilkos mondatokat fogalmazzon meg. Ezzel a valótlan információval, hogy Tüttő Kata is érintett lehetne a Városháza-ügyben, amelyben egyébként büntetőeljárás indult, 2022 januárjában körbejárta az országos médiát” – emlékeztetett az ügyvéd.

Litresits András azt is elmondta, Budai ügyvédje, amikor elő kellett volna állni a papírokkal, azzal védekezett, hogy Budai csak egy feljelentést tett „bizonyos információk” alapján, és amikor indítványozta, hogy csatolja be ezt a dokumentumot a peres iratok közé, Budai Gyula ezt nem tette meg. „Vélhetően azért nem, mert fogalma sincs semmiről, semmilyen érintettsége sincs Tüttő Katának az ügyben” – indokolta meg.

Az ügyvéd, aki szerint még így is alacsony összeget „szabtak ki” Budai Gyulára, arról is beszélt, hogy még az elsőfokú bíróságot kérte, tisztázza a NAV-nál, mennyi is a jövedelme a fideszes politikusnak, mert a sérelemdíjnak olyannak kell lenni, hogy az fájjon, de az elsőfokú bíróság ezt elutasította, és csupán annyit kért, hogy a Budai nyilatkozza le, mennyit keres. Litresits András szerint Budai képviselői állása mellett még a Külügyminisztériumnak is dolgozik, ennek ellenére azt nyilatkozta, havonta 2,2 millió forintot keres, ehhez képest a sérelemdíj a havi jövedelmének felét sem éri el. „Budai Gyulának voltak hasonló perei a bíróságoknál és volt jogerős ítélet is ellene, 2021-ben 600 ezer forintot ítéltek meg ellene” – hívta fel a figyelmet.

Tüttő Kata egyébként megjelent az elsőfokú bíróság előtt és elmondta, semmilyen szerepköre nem volt főpolgármester-helyettesként a Városháza-ügyben, amelyben zajlik a büntetőügy, de hiába kérték a nyomozó hatóságot, az megtagadta a tájékoztatást a bíróságtól, így azt sem tudni, hogy hol tartanak, meghallgattak-e az ügyben valakit.  „Ez az információmegtagadás nem lehet véletlen, elvi szinten felmerülhet az is, hogy ez az ügy politikai lejáratási célból történő, megkreált ügy volt. Budai egyébként az első fokú tárgyaláson nem jelent meg, amilyen bátran kiállt a Facebookon, annyira megfutamodott a bíróság elől, még azt a dokumentumot sem adta be, amellyel igazolta volna,  hogy őt tényleg meghallgatta a rendőrség.”

Hatalmas nagy kamu volt, amivel Tüttő Kata nevét besározta – tette hozzá Litresits András, aki elmondta, Budai ügyvédje jelezte, hogy a Kúriához fordulnak felülvizsgálatért.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom