Jogi lépéseket tesznek több vári lakáscsere miatt

NVZS 2020. június 11. 10:32 2020. jún. 11. 10:32

„Volt több olyan csereszerződés, amelynek jóváhagyását az önkormányzat jogszabálysértés miatt megtagadta... jogi lépéseket teszünk több jogszabálysértést tartalmazó ügyben is, amelyet feltártunk, és szerintem ezek nem az én számomra lesznek kínosak” –  tudatta a kerületi polgármester egy közérdekű beadványra írt nyílt levelében. V. Naszályi Márta ezt, és a vári lakáscserék jelentős részében közreműködő ingatlanügynök közérdekű beadványát is nyilvánosságra hozta. Ez utóbbi állítja, hogy az októberi választás után, gyakorlatilag leállították a lakáscseréket, s utalgat arra, hogy „az Ön apparátusában többen is dolgoznak, akik ugyanilyen módon jutottak önkormányzati bérlakáshoz”. Maga a beadvány szerzője is elismeri: „az elmúlt 25 évben az én irodám intézte ezeknek a csereügyleteknek a nagy részét”. V. Naszályi pedig azt írja, hogy az önkormányzat már nem ajánlja a csere iránt érdeklődőknek ezt az ingatlanirodát.

„Az I. kerületben nem állítottam le a lakáscseréket, viszont volt több olyan csereszerződés, amelynek jóváhagyását az önkormányzat jogszabálysértés miatt megtagadta, több olyan, amely esetben hallgatott, és több esetben már polgármesterségem alatt is megadtuk a hozzájárulást. Azt is elmondhatom, hogy jogi lépéseket teszünk több jogszabálysértést tartalmazó ügyben is, amelyet feltártunk” – szögezte le nyílt levelében V. Naszály Márta, aki blogban tette közzé a teljes levelezést.

Egyébiránt megköszönte a közérdekű beadványt, mivel az „fontos, a kerületet olyan mélyen érintő kérdéseket feszeget, és olyan valótlan adatokat is tartalmaz”. Éppen ezért válaszol nyílt levélben az abban felvetett kérdésekre – a többi között a lakácscserék leállítására és a fent idézett vádakra.

A jogszabálysértő hirdetéseket tényleg leállították

„Nem állítottam le a kerületi lakáscseréket... Az változott, hogy a választások óta a hivatal munkatársai szigorúan ellenőrzik a csere jogszerűségét, a csereként szolgáló lakást és az egyéb körülményeket” – szögezte le a polgármester, hozzátéve: „egy dolgot állítottunk le: a Várnegyed újságban megjelenő, jogszabálysértő hirdetéseket, amelyek a bérleti jogok ’eladásáról’ vagy ’vételéről’ szóltak, azzal a kiegészítéssel, hogy ’minden megoldás érdekel’.” A polgármester válaszából az is kiderül, hogy nem érdek nélkül panaszkodott az ingatlanos, ugyanis mint V. Naszályi írta: leállították „azt a gyakorlatot, hogy az önkormányzat az Ön ingatlanirodáját ajánlja a cserélni szándékozó lakóknak”. Az ingatlanos – dr.Wágner Ágnes – maga is elismerte, hogy „az elmúlt 25 évben az én irodám intézte ezeknek a csereügyleteknek a nagy részét”.

A közérdekű beadványban az is áll, hogy baloldali politikusok is cserékkel jutottak vári bérleményekhez, s fenyegetőzésnek is beillő megfogalmazással állította, hogy „a média készül ezeket részleteiben kiteregetni és azoknak az I. kerületi bérlőknek a nevét is nyilvánosságra hozni, akik szintén a baloldal közismert szereplői. Tudom, mert sok telefonhívást, illetve kérést kapok ez ügyben”. A szerző többször is utal arra, hogy a vári lakosok folyamatosan panaszkodnak a lakáscserék elmaradása miatt is.

„Irányítsa hozzám a sajtót és a panaszosokat!”

„Érdekes, hogy engem eddig nem kerestek azzal, hogy leállítottam volna a lakáscseréket” – válaszolta V. Naszályi, aki paragrafusokat idézve, több ponton cáfolta az ingatlanos állításait. Majd így folytatta: „nem tudom, hogy miért akarnának perelni a kerületi polgárok, és hogy miért Önt keresik ezzel. Kérem, hogy irányítsa őket hozzám ugyanúgy, mint a média munkatársait is! Mindenkinek a rendelkezésére fogok állni.” Végül azzal zárta sorait, hogy „Ha Önnek tudomása van arról, hogy jogtalanságot követtem el, akkor állampolgári kötelessége megtenni a jogi lépéseket, én állok elébe”.

Sokaknak fáj a vári kiskapuk lezárása

Sokaknak igencsak fájhat, hogy tavaly október óta nem szabad préda a Fideszes elit számára sem a felköltözés a Várba, mégpedig az önkormányzat által a piaci árnál sokkal alacsonyabb bérleti díj fejében. Az elmúlt években nagyon divatos lett a fővárosnak ez része a fideszesek és a pártvezetés holdudvara számára, kiváltképpen azóta, hogy Orbán kiszemelte magának a Karmelita kolostort, s számos más kormányzati, illetve jegybanki hivatalt vittek a Várba, illetve terveznek odavinni.

Bayer is felköltözött, sőt...

Bő egy éve kezdtek érkezni a hírek a fideszes/Fidesz-közeli emberek Várba költözéséről, annak körülményeiről. Először a 24.hu kaparta ki (még tavaly tavasszal) Bayer Zsolt várbeli lakásügyét. Ahogy akkor mi is megírtuk, a publicista meglehetősen jutányos áron, 32 ezer forintnyi havi bérleti díjért szerzett bérlakást az Úri utcában, az ingatlanért cserébe pedig egy pilisszentkereszti faházat adott, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után, ismét a fideszes publicista családja – az egyik fia – tulajdonába került. Bayer először hazudott a lakásszerzés körülményeiről, majd elismerte a történteket. Ugyanakkor helyreigazítási pert indított a lap ellen, amit jogerősen elvesztett. Az ötmillió forint sérelmi díjat követelő keresetét pedig végül nem is adta be a bíróságra.

Az már az idén derült ki, hogy nem egy, hanem két – egymástól mindössze száz méterre lévő – önkormányzati bérlakásra tett szert a budai Várnegyedben Bayer Zsolt és közvetlen családja. A 24.hu által, a Budavári Önkormányzattól kikért közérdekű adatokból derült ki: egy 46 négyzetméteres lakásról van szó, amelynek bérleti díja kevesebb mint 30 ezer forint havonta. Az ingatlant 2017 augusztusa óta bérli Bayer anyja, de nem ő, hanem az unoka, vagyis Bayer fia lakik apja szomszédságában.

Ha csak Bayerről lenne szó...

Ám nem Bayer volt az egyedüli fideszes vagy Fidesz-közeli ember, akinek sikerült hasonló truváj. Így szerzett önkormányzati lakást a Budai Várban: Lázár János vadásztársa,  Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg; a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnökePalkovics László innovációs és technológiai miniszter;  Rákay Philip, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese. S az is kiderült, hogy önkormányzati lakásban lakik Nagy Gábor Tamás, az I. kerület volt polgármestere (aki úgy szerezte meg a lakást egy fiatal pár elől még hivatali ideje alatt, hogy napokkal utánuk pályázott csak rá), továbbá a volt polgármester szülei is.

Amikor – nem kis meglepetésre – V. Naszályit választották az I. kerületi lakosok polgármesterré tavaly októberben, azonnal lendületbe jött a fideszes propaganda-gépezet, nem egyszer könnyen cáfolható  valótlanságokat állítva. Erre reagált portálunknak V. Naszályi, mondván, „A Budai Vár az országos politika érdeklődésének kitett hely. A kormányzó pártokat érzékenyen érintette az ellenzék győzelme, megpróbálnak minden lehetséges módon támadni minket”.