Jogunk van tudni, hiszen nem Orbán, Mészáros vagy Szijjártó fizetett zsebből

NVZS 2020. szeptember 29. 15:09 2020. szept. 29. 15:09

„Még keressük a módját annak, hogyan deríthetjük ki a lélegeztetőgép-vásárlásokkal kapcsolatos tényeket. Reményeinek szerint, ez legkésőbb a 2022-es kormányváltás után meg is történhet” – mondta portálunknak Vadai Ágnes. A DK-s politikus nagyon szépen „összekerekítettnek” nevezte, ahogy Polt Péter legfőbb ügyész a rendőrséghez továbbította a bejelentését – a rendőrség közölte, hogy „tessék továbbmenni, nincs itt látnivaló – a kormány pedig azt állítja, hogy a kért információk nyilvánosak, holott sehol nincs nyomuk.

Mint kiderült, a rendőrség nem nyomoz lélegeztetőgép-beszerzések ügyében, belenyugszik vagy lesz azért valami folytatás? – kérdeztük a témát hosszabb ideje naprenden tartó Vadai Ágnest, aki azt mondta, hogy a rendőrség arra hivatkozva utasított el mindent, hogy nincs konkrét információ. Ám nem akar abba beletörődni, hogy nem láthatunk tisztán, hiszen – mint mondja – „a legnagyobb baj, hogy átláthatatlanok a viszonyok, senki nem tud semmit a kormányon kívül arról, hogy honnan, hogyan, milyen gépeket szereztünk be, milyen árakon".

De nem áll le, „keressük a lehetőségeket, még konzultálunk a jogászokkal, hogy most mit léphetünk, de ha nem most, akkor valamikor –  reményeink szerint a 2022-es kormányváltás után – ki fogjuk deríteni” – ígéri.

Körbeért a történet

De nem csak a rendőrség nem hajlandó nyomozni, a kormány sem ad válaszokat. Vadai elmondta, hogy „Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt kérdésemre Menczer Tamás államtitkár a saját Facebook oldalán reagálva azt állította, nyilvános adat, hogy hány és milyen lélegeztetőgépet vett a kormány”. (Tegyük hozzá, Menczer ugyan közölte a DK-s képviselő írásbeli kérdésére adott választ a közösségi oldalán,  de az irományon nem szerepelt dátum, s linken sem tette elérhetővé azt.)

A válaszban a következő áll: „Az Ön által felvetett kérdésekkel kapcsolatos adatok nyilvánosak és ismertek”. A képviselői kérdések amúgy így szóltak: 1. Mennyi és milyen típusú lélegeztetőgépet szerzett be a Külgazdasági és Külügyminisztérium? 2. Mennyi volt a beszerzett lélegeztetőgépek egységára típusonként? 3. Hol és mennyiért tárolják a beszerzett lélegeztetőgépeket?

A Menczer által a Facebookra feltett dokumentum ráadásul kemény szavakkal nekimegy Vadainak és a baloldalnak, olyan kitételekkel, mint a „kamuvideós baloldal a politikai érdekeit fontosabbnak tartja a magyar emberek egészségénél és a gazdaság védelménél”, vagy, hogy „ahogy a baloldal a vírus elleni védekezésben szereplőket folyamatosan, alaptalanul és hazug módon támadja, a rendszerváltás utáni magyar történelem elképesztő és legnagyobb arcátlanságának tartom”.

Ezzel szemben Vadai hangoztatja, abban soha nem volt vita, hogy ilyen válsághelyzetben szükség van lélegeztetőgépekre, „de túlságosan sok a kérdés”.

Például – mint a magyar egészségügyi területről szerzett információkból tudják – a beszerzett gépek egy része nem olyan lélegeztetőgép, amilyenre szükség lenne. Azt is tudják, mert a sajtó kiderítette, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet fele annyiért vásárolta a gépeket, mint a Külgazdasági és Külügyminisztérium. „Éppen ezért is szeretnénk tudni, hogy milyen úton-módon, milyen áron és milyen közvetítőkön keresztül szerezte be a gépeket a tárca” – szögezte le Vadai, hozzátéve: „nem a kíváncsiságunk miatt, hanem azért, mert nem Orbán, Mészáros Lőrinc vagy Szijjártó saját pénzéből – bár egyeseknek az sem lenne probléma – vásárolták ezeket a berendezéseket, hanem az adófizetők pénzéből”. Lehettek – mondta megengedően – olyan esetek, hogy szükség volt például közvetítő cég alapítására („hallottunk ilyen híreket”), s ezt esetleg nemzetbiztonsági ügyként kezelik, de a külügyminiszternek akkor is megvan arra a lehetősége, hogy zárt ülésen válaszoljon a kérdésekre. 

Nem csak arra nem ismertek a válaszok, hogy milyen lélegeztetőgépeket és kiktől vásároltunk, a többi között arra sem, hogy az egyes fajtákat mennyiért. Annyit tudni csak, hogy 16 ezer gépet szereztek be, de azt már nem, hogy hány fajtából, milyen típusúakat. Az ugyanis veszélyes, hogy sokféle – akár 15 – típust vásároltak, hiszen a személyzetet mindegyik használatára be kell tanítani, miközben kezelésük is eltérő, s – ahogy a DK egészségügyi szakértője, Komáromi Zoltán mondta, – végzetes lehet már az is, ha egyetlen gombot rosszul nyomnak meg rajta.

Vadai a kérdések felsorolását tovább folytatta, mégpedig a hazaszállítással összefüggésben. Egy „érdekes összefüggésre” is felhívta a figyelmet: a Wizzair hirtelen a Honvédelmi Minisztérium stratégia partnere lett, s kiderült, ők képzik ki az Airbus pilótákat és légikísérőket. Mint ismert, a HM Airbus gépeit kormánygépként is használják. Ez Vadai szerint több érdekes kérdést is felvet. Egyrészt, hogy akkor most majd civilek képzik a katonákat? Másrészt, ha most képezik majd ki őket, akkor eddig ki vezette ezeket az Arbusokat? Magyar katonák? Magyar civilek? Vagy külföldiek? A Dk-s politikus szerint, ezek is olyan kérdések, amikre érdemes lenne a választ keresni.