Josep Borrell: az EU elvárja a Nemzetközi Bíróság végzésének végrehajtását

HírKlikk 2024. január 26. 20:20 2024. jan. 26. 20:20

Az Európai Unió tudomásul veszi az ENSZ hágai szákhelyű Nemzetközi Bíróságának végzését a Dél-Afrika által Izraellel szemben népírtás vádjával indított ügyben, és elvárja annak teljes, azonnali és hatékony végrehajtását – jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő pénteken.

Josep Borrell közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió megerősíti, hogy továbbra is támogatja a Nemzetközi Bíróságot mint az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szervét.

A Nemzetközi Bíróság végzései kötelezőek a felekre nézve, és azoknak eleget kell tenniük – jelentette ki.

A Dél-afrikai Köztársaságnak az ideiglenes intézkedések meghozatalára irányuló kérelméről szóló pénteki végzés nem érinti a felek azon jogát, hogy a joghatósággal, az elfogadhatósággal vagy az érdemekkel kapcsolatban érveket terjesszenek elő – tette hozzá.

A Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására.

Pénteken kihirdetett végzésében a Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzésére. Izraelnek biztosítania kell, hogy katonai erői ne kövessenek el népirtást, és szavatolnia kell az esetleges népirtás bizonyítékainak megőrzését. A bíróság elrendelte, hogy Izrael egy hónapon belül tegyen jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megfeleljen a népirtásról szóló rendeletnek. Elrendelte azt is, hogy Izrael akadályozza meg és büntesse a népirtásra való felbujtást. Izraelnek továbbá azonnali és hatékony intézkedéseket kell hoznia, hogy lehetővé tegye az alapvető szolgáltatások biztosítását és a humanitárius segítségnyújtást a Gázai övezetben.

Forrás: MTI