Juhász Péter szerint, még mindig a rogáni körök mozgatják a belvárosi ingatlanbizniszt

Harkai Péter 2020. szeptember 29. 19:44 2020. szept. 29. 19:44

Ismét címlapon a belvárosi önkormányzati ingatlanbotrány: ezúttal – a hírek alapján - egy helyi fideszes képviselő lánya jutott kiugró kedvezményhez.  Bár az eset még júniusban történt, nyilvánosságot csak most kapott – a helyi ellenzék szerint korlátozott a mozgásterük.

Egy elegáns, 126 m2-es virágüzletet szerzett meg az ötödik kerületi fideszes testületi tag, Szágerné Fazekas Éva lánya, a környék négyzetméteráraihoz képest közel milliós engedménnyel – anyja párttársainak biztos, kétharmados szavazataival – értesülhettünk tegnap a 24.hu írásából. Nem mellékesen, a képviselő bár látványosan tartózkodott a szavazástól, de az önkormányzat vagyongazdálkodási irodájának vezetőjeként ő felelős a belvárosi kerület ingatlanjaiért. 

Arra a kérdésünkre, hogy miért csak most értesülhetett a széles nyilvánosság a történtekről, nem tudott válaszolni a helyi öttagú ellenzék MSZP-s tagja, ő is értetlenül áll a hír negyedéves csúszása előtt. A testületi döntések, az önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatos adatok mindenki számára hozzáférhetőek, amint ellenzéki képviselőkként a saját közösségi felületeiken is rendre beszámolnak a hasonló esetekről, de mindez a jelek szerint, nem keltette fel a közvélemény érdeklődését. 

Már a ciklus elején kezdeményezték, hogy legyen élő közvetítés a képviselő-testületi ülésekről, amitől a kormánypárti többség egészen a legutolsó alkalomig elzárkózott, így a döntésekről szóló eseményeket az ellenzéki Tiéd a Belváros frakció a saját Facebook-oldalán publikálta – nyilatkozta portálunknak Bródy Gábor MSZP-s képviselő. A közvéleményt legalább így próbálták tájékoztatni a helyieket érintő fontos eseményekről. Amint a hozzájuk forduló újságírókat is, akik vagy megírták vagy nem a kapott információkból publikálható témákat. Ő maga is számos nyilvános hivatalos és önkormányzati fórumon kifejtette, hogy helyteleníti azt a gyakorlatot, amivel harmad- negyedáron bocsájtanak piacra önkormányzati ingatlanokat. Hiába magyarázzák mindezt azzal a vezetők, hogy az adott rendelkezések és jogszabályok erre lehetőséget adnak, de Bródy szerint: „ennek ellenére meggyőződésem, hogy főként a mostani forráselvonásos időszakban, ami a kormány gyakorlata jelenleg az önkormányzatokkal szemben, a visszaélésekre okot adó szabályokat kellene megváltoztatni, mert akkor a rendelet rossz”

Mindezt azért is furcsállja, mert ha bárki az önkormányzathoz fordul és ingatlant vásárolna vagy bérelne, akkor 1-2 milliós négyzetméter áron teheti, de a fideszes többség a fent említett kirívó esetekre bármikor rábólint, ami nemhogy az erkölcsöt, de akár a büntetőjogi kategóriát is megkérdőjelezi. „Az önkormányzati képviselőknek ráadásul abból a szempontból is képviselniük kell a helyi lakosok érdekét, hogy minél gazdaságosabban értékesítsék a közös vagyont, ami nem a 15 képviselő személyes tulajdona” – tette hozzá.    

Arra a kérdésre, hogy hasonlóan kirívó családi összefonódással találkoztak-e az elmúlt egy év alatt, Bródy Gábor nemmel válaszolt, de azt hozzátette, hogy informálisan értesülnek arról, hogy ki kinek az érdekkörébe tartozik, ki üzemeltet(het) öt-tíz turisztikai célú ingatlanegyüttest strómanokon keresztül. Ezek bizonyítása azonban roppant nehéz és kényes feladat, még ha Fidesz-frakció tagjáról is van szó: „Küzdünk ez ellen, de egyelőre nem tudunk minden épület ajtajába egy ellenzéki képviselőt állítani. Nem akarom eltolni magamtól a problémát, de egyértelmű megoldást az hozhat, ha 2022-ben vissza tudjuk állítani – ellenzéki többség mellett – a valódi önkormányzatiságot és olyan törvényeket tudunk hozni, amik mellett nem lehet szemet hunyni a visszaéléseket tapasztalva. Ehhez persze az ügyészség vezetésének változása is szükséges, hogy ne pattanjanak vissza a még oly nyilvánvaló esetek sem, mint a most nyilvánosságra került ügylet kivizsgálása.”

Mindez annak ismeretében is érthetetlen, hogy az előző ciklusban bár folyamatos szélmalomharcban, de konok makacsságával Juhász Péter önkormányzati képviselőként mégis ráirányította a közfigyelmet az addig elkent belvárosi ingatlanpanamákra, a jelek szerint, határozott eredmény nélkül. Megkeresésünkre az Együtt ex-képviselője elismerte, hogy addig, amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, nehéz érdemi változásokat elérni, ami természetesen nem jelenti azt, hogy bele kell törődni a jelen állapotokba: „Bár az utóbbi időben már nem mentem bele az ingatlanügyek kutatásába, de én úgy tudom, hogy miután kikerültem a testületből, minden ugyanúgy zajlik tovább, mint annak előtte. Én úgy értesültem, hogy továbbra is Rogán Antal befolyása érezhető ezen a testületen, az ő irányítása alatt zajlanak továbbra is az eladások – de minderről csak informális úton értesültem” – nyilatkozta portálunk megkeresésére Juhász Péter. 

Tapasztalatai szerint, a helyzet csak rosszabb lett, mivel úgy értesült, hogy más kerületekben is hasonló gyakorlat zajlik és újabb fideszes képviselők jutnak indokolatlan kedvezményekkel lakásokhoz, mivel „ez egy általános Fidesz-módszer”. Abban egyértelműen biztos, hogy sok milliárd forinttal károsították meg az új ciklusban is a belváros lakosait. Arra a felvetésre, hogy a jelenlegi jogszabályok gátolják az hatékony ellenzéki fellépést, Juhász részben elismerte, hogy amíg Polt Péter a legfőbb ügyész, az ügyészség a Fidesznek van alárendelve és a közösségi érdekek helyett, a pártpolitikát szolgálja, eltussolja a bűncselekményeket, ahelyett, hogy azokat feltárná. Az viszont az ellenzéki képviselők munkáját minősíti, ha ezekről nem tudunk. „Abban biztos vagyok, hogy ha egy ingatlan elmegy harmad- vagy negyedáron, akkor fontos lenne, hogy erről legalább a belváros lakossága értesüljön. Azt felelőtlen magatartásnak gondolom, hogy azért, mert nincs valaminek a rendszerből fakadóan, jogi konzekvenciája, akkor csendben ülünk, felvesszük a képviselői honoráriumot és látszólagosan jóváhagyjuk ezeket az aktusokat azzal, hogy némán ülünk. Ezt én nem fogadom el.”

Arra kérdésre, hogy becslése szerint, milyen ingatlanvagyon veszett el vagy vár még NER-közeli „kiaknázásra” az ötödik kerületben, Juhász nem bocsátkozott felelőtlen jóslásba, főként, hogy eltávolodott már az aktív helyi politikától. Annyit mindenesetre határozottan állít, hogy emlékei alapján, tíz évvel ezelőtt 100 milliárdos nagyságrendben állt rendelkezésre hasznosítható ingatlanvagyon a kerületben: „de azt állítom, hogy ennek a felét már biztosan eladták és kijátszották különböző kormányközeli köröknek. Vannak a fideszes körben olyanok, akik komplett bérházakkal rendelkeznek a kerületben, én magam is feltártam számos olyan ügyet, amikor önkormányzati képviselők megkapták a jussukat, mert ne feledjük el, hogy ez az aprópénz, ami náluk landol. Az igazán nagy halak megint csak a kormány felsőbb szintjeihez köthetőek” – nyilatkozta a Hírklikknek Juhász Péter.    

Természetesen megkerestük az V. kerületi önkormányzat polgármesteri irodáját is, ahonnan cikkünk zárásáig nem érkezett meg a válasz az alábbi kérdéseinkre:

– Mi az oka, hogy csak most került nyilvánosságra a júliusi és egyértelműen kiugróan hátrányosnak tűnő testületi döntés?

– Előfordultak-e hasonló esetek az eltelt egy évben?  

– Tervezik-e a tranzakció újratárgyalását?

– Nem összeférhetetlen-e hogy az ingatlanokért felelős vagyonkezelő vezetője plusz önkormányzati többségi testületi képviselő rokona egyáltalán ilyen lehetőséghez jut s pláne ilyen kiugrónak tűnő kedvezménnyel?

– Felmerült-e a törvényesség/törvénytelenség kérdése?