Júniusban nyílik meg az osztrák magyar határ

HírKlikk 2020. május 17. 13:45 2020. máj. 17. 13:45

Az Index értesülései szerint, Ausztria június 15-től teljesen megnyitja a határait Magyarország, Csehország és Szlovákia felé.

Az osztrákok nem sokkal ezelőtt döntöttek arról, hogy Németország, Svájc és Lichtenstein felé is megnyitják a határaikat. A kétszakaszos nyitás jegyében, a hétvégétől már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. Szerda reggeltől több kisebb határátkelő megnyitott Ausztria és Bajorország között az ingázók és a helyi lakosok előtt. Az Olaszországgal közös határszakaszról még nem döntöttek, elképzelhető, hogy ott később oldják fel a korlátozásokat.

A héten – szerdán – egyébként már megnyitottak két határátkelőt Magyarország és Ausztria között is, Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt között nyílt meg az átkelés lehetősége a személyforgalom előtt. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy elsősorban az ingázók miatt oldották fel a korlátozást. A Jánossomorja és Andau közötti átkelő 5 és 21 óra között, az Alsószölnök és Neumarkt közötti átkelő pedig 7 és 19 óra között van nyitva.

Június közepétől pedig várhatóan az egész határszakaszt megnyitják.

Szinte minden közép-európai országból biztató adatok érkeznek, bár a koronavírusos fertőzöttek száma eltérő mértékben csökken. A koronavírusnak nincs meg az ellenszere, így a járvány visszaszorulása csak a korlátozásoknak köszönhető. Most azonban már – Magyarországhoz hasonlóan – mindenki a lazításon gondolkodik – legalább egy időre, hogy a gazdaság is levegőhöz jusson.