Kamala Harris, a „zsaru” – és az igazság

Nagy Mariann 2024. július 24. 18:40 2024. júl. 24. 18:40

Donald Trump azonnal lekicsinyelte új vetélytársát, Kamala Harrist az elnökválasztási versenyben, és az első perctől ezt a hangot ütötte meg egész kampánya. „Kamala Harris még Joe Bidennél is sokkal rosszabb”, szól az új jelszó. Az új jelölt múltja egészen más képet mutat. Megszólalt Hillary Clinton is, hogy felhívja a demokrata választókat: mentsék meg az országot Donald Trumptól.

A republikánus kampány irányítói a kulisszák mögött főnöküknél árnyaltabban nyilatkoznak. Elismerik, hogy Joe Bidennel ellentétben az új jelölt vonzó lehet a nők és a faji kisebbségekhez tartozó szavazók számára – és ez a két csoport eldöntheti a választást. A veszély tükrében a republikánusok már a Biden vissszalépése utáni 24 órában milliós költséggel terjesztették tv-hálózatukon és a közösségi felületeken az új jelszót, hozzá az alaptalan rágalmakat az ellenfélről. Trump maga arról beszélt, hogy a novemberi választásokig terjedő idő „maga az örökkévalóság” és sürgette híveit: küldjék majd be levélszavazataikat mielőbb, amint ez lehetséges. Az elnökjelölt korábban hevesen elutasította a levélszavazást, azt állítva, hogy egyebek mellett ezen az úton is „csalták el” a demokraták a 2020-as elnökválasztást, amelyen ő alulmaradt.

Kamala Harris pályáját elemezve az amerikai médiában rámutatnak: Trumpék propagandája, hogy a jelenlegi alelnök szélsőségesen liberális, gyenge ügyész, majd igazságügyi miniszter volt Kaliforniában, alaptalan. Sokan csak „zsaruként” emlegették, amikor igen keményen lépett fel a gyermekeket bántalmazókkal, a lánykereskedőkkel, a szexuális bűncselekményeket elkövetőkkel szemben és ragaszkodott a halálos ítélethez bizonyos ügyekben akkor is, amikor ezt mások ellenezték. Abban, hogy kudarcot vallott az előző elnökválasztási kampányban, annak is szerepe volt, hogy általában szigorú ítéleteket kért a tömeges bűnözés megfékezésére és nem tett kivételt színesbőrü tettesek esetében sem.

Szenvedélyes hangú írásban méltatta szerdán a párt új elnökjelöltjét Hillary Clinton, aki 2016-ban alulmaradt Donald Trumppal szemben. „A következő 15 hét olyasmit jelent majd, amit még nem éltünk át az amerikai politikában, de egy dolog nem lehet kétséges: a Demokrata Pártnak ezt a versenyt meg kell nyernie – és meg is tudja nyerni” írta. További idézetek:

– Kamala Harris új, friss szakaszt jelent az amerikai politikában, a reményt, az összefogást hozhatja. Ez az asszony tehetséges, tapasztalt, és felkészült az elnökségre. Hogy kit válasszunk, világosabb, mint valaha. Az egyik oldalon egy elítélt bűnöző áll, aki csak saját magával törődik, és meg akarja fosztani jogaiktól a polgárokat. A másik oldalon egy tapasztalt, korábbi ügyész és sikeres alelnök. Már hallhatjuk a „Tegyük újra naggyá Amerikát” szócsöveiből az eltorzított, célzott támadások áradatát Harris szakmai teljesítményéről, jelleméről. Neki és kampányának figyelmen kívül kell hagyniuk ezt a lármát és figyelmeztetnünk kell a szavazókat: gondolják meg, mit olvasnak, hallgatnak, néznek, miben hisznek és milyen híreket osztanak meg másokkal.

– Beszélni kell arról, milyen nehéz egy erős női jelöltnek szembe szállni az amerikai politika szexizmusával, kettős mércéjével. Neveztek már engem boszorkánynak, „gonosz nőnek” és még sokkal rosszabbnak, elégették már a hasonmásomat. Szomorú, hogy kampányaimban nem tudtam győzni, de büszke vagyok rá, hogy azok nyomán immár normálisnak számít, ha nőt állítanak elnökjelöltnek.

 – Harrisnek további, egyedülálló akadályokat kell még leküzdenie azért is, mert az első fekete és dél-ázsiai származású nő, akit ilyen magas posztra jelölnek. Ám emlékezzünk, hogy az amerikaiak nem is régen nagy többséggel választották meg az ország első fekete elnökét. És arra is, hogyan hangolták a 2022-es időszaki választásoknál ellenük a női szavazókat a Trump kormány abortusztilalmai és a demokrácia elleni támadásai. Kamala Harisszel az élen ez a hullám megállíthatatlanná válhat. Kétségtelenül rövid az idő, hogy kampányát megszervezzék, de emlékezzünk: a közelmúltban a brit Munkáspárt, illetve a franciaországi baloldali koalíció kevesebb idő alatt aratták nagy győzelmeiket. 

– A jelöltnek meg kell győznie a még el nem kötelezett választókat és mozgósítani a fiatal szavazókat. Sok minden van, amiről beszélhet, hiszen Biden és Harris vezetése alatt egyensúlyba hozták az ország gazdaságát, amelyet a járvány és Trump tönkretett, az ő éveikben 15 millió munkahelyet teremtettek és a munkanélküliség alacsonyabb, mint az utóbbi ötven évben valaha. Amikor sokan azt hitték, hogy a két párt nem működhet többé együtt, nekik sikerült nemzetbiztonsági, infrastrukturális, környezetvédelmi és elektronikai kérdésekben közös döntésekre bírni a két pártot – írta többek között Hillary Clinton, a sikeres férjével együtt pártjában változatlanul népszerű, befolyásos politikus.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom