Kampánynyitogató

Föld S. Péter 2019. április 6. 07:19 2019. ápr. 6. 07:19

Hét pontban foglalta össze Orbán Viktor a Fidesz Európai Parlamenti választási programját pénteken délután a Bálnában. Aki tudja, hogyan kell a sorok között olvasni, könnyűszerrel kihámozhatta a miniszterelnök beszédéből a lényeget: Orbán leszámolt a Néppárttal, nem számít arra, hogy pártja, a Fidesz május 26 után is a pártcsalád tagja marad. Ha még reménykedne a maradásban, vagy egyáltalán, szeretne maradni, nem támadta volna gúnyosan Webert, Junckert és a pártcsalád többi vezetőit. De Orbán inkább támadott és sértegetett, Brüsszeltől Sorosig mindenkibe belerúgott, gondosan vigyázva arra, hogy senki se maradjon ki a jóból.

Ami minden korábbinál szembetűnőbb volt: Orbán pénteken délután kizárólag a saját híveinek beszélt. Úgy tűnik, hogy nemcsak az Európai Néppárttal számolt le a Fidesz vezetője, de a magyar választók többségével is. Neki elég az a kisebbség, amely - a magyarországi választási rendszer furcsaságainak köszönhetően - a többséget biztosítja a számára. Ehhez a többséggé kinevezett kisebbséghez beszélt Orbán, másokhoz egyetlen szava sem volt. Nem meglepő módon a migráció volt a beszéd központjában, ami már persze mindenkinek a könyökén jön ki, ráadásul Orbán legodaadóbb hívei is tudják, hogy egyetlen szó sem igaz belőle. De nem is kell, hogy igaz legyen, amit hallanak, ennél sokkal fontosabb, hogy az ő Vezérük mondja. És Orbán mindig is nagyvonalú volt azokkal, akik számítanak neki, mindig megörvendezteti őket olyan mondatokkal, amiket ők hallani akarnak.

A hét pont közül talán az lógott ki leginkább a sorból, amikor a szónok arról értekezett, hogy ma Európában hátrány éri azt, aki kereszténynek vallja magát. Ez a megfogalmazás, valljuk be, még a legelvakultabb hívők számára is kihívást jelentett. Ez ugyanis már nem a politika, de még csak nem is a kommunikáció kategóriájába tartozik, hanem egy olyan tudományág vizsgálatának lehet a tárgya, amely a személyiség mentális zavaraival és torzulásaival foglalkozik.

Mindent összevetve, nem volt igazán nagy formában a Vezér pénteken délután, de erre nem is volt szüksége, mert a kötelezőt - rutinból – így is hozta. Nem volt szép, amit hallottunk, de az előny tetemes, ilyenkor senki sem olyan hülye, hogy bármit is kockáztasson.

Ennek megfelelően Orbán is csak Magyarország jövőjét kockáztatta valamelyest, de az meg ugye, kit érdekel.