Kapitális öngólt rúgott a kormánymédia

HírKlikk 2022. november 20. 15:00 2022. nov. 20. 15:00

Napjainkban recsegni kezdett ennek az egész orbáni rendszernek a jogi talapzata. Egyebek között erről is beszélgetett Magyar György ügyvéd és Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában Bánó Andrással.

A kormánymédia kereszttüzébe került két bíró, felháborodva követelték a lemondásukat, miután hivatalosan az amerikai nagykövetségre látogattak. Noha mindenki emlékszik, hogy hajdan Handó Tünde is tárgyalt David B. Cornstein akkori nagykövettel, sőt, néhány napja Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke is ellátogatott a nagykövetségre. Mi a baj?

„Az Országos Bírói Tanács szerepe nagyon lényeges, ráadásul eddig teljesen el volt nyomva” – jegyezte meg Magyar György. „Azért megy a két képviselője a nagykövetségre, mert egy önálló helyiségük sincs, ahol vendégeket fogadhatnának.” Nem mellesleg, most, amikor elvárás a bírói függetlenség kérdése az unió részéről, az OBT szerepét is legitimként kívánják értékelni. „Az, hogy rájuk támadtak, öngól volt a kormánymédia részéről.”

„Most persze nem szólalnak meg, hiszen már más a feladat” – fűzte hozzá Somogyi Zoltán. „Arról van szó, hogy politikailag hasznos lehet azt mondani, hogy amerikai pénz került az ellenzéki kampányba, most meg amerikaiakkal egyeztetnek.” Ez az egész erről szól. 

Mindez természetesen szoros összefüggésben van a visszatartott uniós pénzek megszerzésének reményével is, amivel kapcsolatban az egyik sarkalatos elvárás Brüsszel részéről az igazságszolgáltatás átláthatósága. „Ezért bármit képes lenne megtenni a kormány, de ez nem úgy működik, hogy 12 év elteltével az utolsó hónapban megígérik, hogy jók lesznek” – mondta Magyar György. Emlékeztetett, hogy az Európa Ügyészségbe változatlanul nem hajlandó belépni a kormány, mivel akkor az unióból egyértelműen belelátnának az igazságszolgáltatás működésébe.

„Sajnos mára annyira átalakult a hazai gazdasági élet, hogy nyugodtan haza lehet vinni legális üzletekből is a költségvetési pénzt” – tette hozzá Somogyi. 

Magyar György szerint „most recsegni kezdett ennek az egész orbáni rendszernek a jogi talapzata, mert itt kezdték rángatni, amire a hatalmát építette”. Ezt pedig úgy kell a kormánynak „arcvesztés nélkül elfogadnia, hogy a pénz megérkezzen, de ne is fájjon”.

Somogyi ironikusan hozzáfűzte, hogy „álmaimban valószínűleg az integritási hatóság elnöke szeretnék lenni. Úgy neveznének ki egy hatóság élére, hogy előtte nem dolgoztam ott, mivel nem volt, nincs mit bizonyítani. S úgy bemenni az első nap, hogy már eleve felemelték azt a fizetést, amit kaptam volna, ez a legjobb állás”.

 

Forrás: Hírklikk