Karácsony: a hatalom emberét csak az emberek hatalmával lehet leváltani

Nagy András 2019. június 20. 16:37 2019. jún. 20. 16:37

Nem csak a meleg miatt nagyon forró a hangulat a fővárosban – jelentette ki Karácsony Gergely az Örs vezér terén tartott sajtótájékoztatóján, aminek az apropója természetesen a csütörtök reggel elindult előválasztás volt. Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, Zugló polgármestere a mondatot azzal fejezte be, hogy a budapestiek ma elkezdhetik visszaszerezni a városukat.

„Ne csak annyira legyünk demokraták, hogy megvédjük a még meglévő demokratikus intézményeket. Hozzunk létre újakat, olyanokat, amelyekkel az emberek közvetlenül dönthetnek – utalt a hazánk történetében először megrendezett budapesti előválasztásra. Karácsony Gergely szerint ma nincs fontosabb kérdés, mint hogy ki legyen a Fidesz és Tarlós István kihívója az őszi főpolgármester-választáson.

A hatalom emberét csak az emberek hatalmával lehet leváltani – jelentette ki. Hozzátette, világos, hogy Budapest nagy többsége változást akar, mert ma inkább a múlt felé tart a magyar főváros. Tarlós István szó nélkül tűrte, hogy elvegyék a kórházait, az iskoláit, és a szabadságát – mondta. Kezelni kell a lakhatási válságot, a klímaváltozást, hogy Budapest a jövőben mindannyiunk közös otthona legyen – tette hozzá.

Végül Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy óriási érdeklődés mellett indult el az előválasztás, és arra kérte a budapestieket, hogy szavaztaikkal őt támogassák, mert minden felmérés azt mutatja, hogy neki van a legnagyobb  esélye Tarlós István és a Fidesz legyőzésére a fővárosban.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke köszönetét fejezte ki az első néhány ezer budapestinek, aki már az első nap szavazott. Mint mondta, a szocialista párt továbbra is Karácsony Gergely mellett áll, mert a tapasztalatánál fogva őt tartja a legalkalmasabbnak a főváros vezetésére, egyúttal Tarlós István legyőzésére, valamint arra, hogy alternatívát mutasson a fideszes hatalomgyakorlással szemben.

Molnár szerint ősszel az önkormányzati választáson le lehet és le is kell győzni a Fideszt, „hogy megmutassuk, szövetségi rendszerben hogy tudnánk vezetni a 23 kerületet, a fővárost, és 2022-től majd az országot”. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy „a ma versenytársai a holnap szövetségesei”.

Székely Sándor, a Szolidaritás Mozgalom elnöke szintén támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, egyúttal a mozgalom részéről is megerősítette: Budapest nyerhető egy együttműködő ellenzék számára, és a győzelem elsősorban azért lenne fontos, hogy a Fidesznek 2022-ben érdemi kihívója tudjon lenni.

„Szavazzanak Gergőre, mert győzni Tarlós István ellen vele lehet – kérte a budapestieket. Zugló polgármestere felé fordulva Székely Sándor végül azt mondta, az elmúlt öt évben kezdő politikusból profivá lett. „Voltak sikerei, kudarcai, de mindig az emberekért, és nem a gazdag emberekért küzdött. Róla pontosan tudjuk, mit képvisel” – zárta Székely Sándor a sajtótájékoztatót.