Karácsony Gergely: a kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet

HírKlikk 2020. október 16. 07:02 2020. okt. 16. 07:02

„A kormány megpróbálja gyámság alá helyezni Budapestet" – így értékelte Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtöki ülését a Facebook-oldalán közölt bejegyzésben.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: „erről szól, hogy a főváros, majd minden kezdeményezését elutasították, cserébe nagyjából azt ajánlották, hogy majd ők fizetik és valósítják meg a fejlesztéseket".

Karácsony Gergely szerint, ezzel az egyik „gond", hogy a kormánynak és a fővárosnak nincs pénze, hanem az adófizetőknek van. „Köztük a budapestiek vannak a legtöbben (...)" – érvelt, hozzátéve, ha „bármi megvalósul, azt az adófizetők, benne a budapestiek fizetik".

A főpolgármester úgy látja, hogy a kormány próbálja csökkenteni az ellenzéki önkormányzatok mozgásterét, a cselekvőképességét, hogy aztán – mint fogalmazott – „ujjal mutogathassanak és mantrázhassák: +al-kal-mat-la-nok+".

Bejegyzésében rámutatott: a fővárosban azt kell megvalósítani és úgy, amit és ahogyan a budapestiek akarnak. Beton helyett zöldet, presztízsberuházások helyett élhető várost – összegzett, majd jelezte ennek megvalósítására kapott mandátumot, és ettől nem tágít.

A főpolgármester álláspontja szerint, amit a kormány elvesz a budapestiektől a Budapest-adóval, annak egy részét „nagy kegyesen" visszajuttatja, de – mint megjegyezte – úgy, hogy a beruházásokat „saját maguk akarják megvalósítani".

Karácsony Gergely azt írta, hogy nehéz hinni a kormánynak. „Úgy állunk hát, hogy a fővárosi Fidesz-frakció kezdeményezésére az FKT-ra vittük a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett Budapest-adó csökkentését. Nemet mondtak, saját frakciójukat sem veszik komolyan" – fogalmazott, hozzátéve: ezzel Budapest nettó befizetőjévé válik az államnak, mintegy 170 milliárdos hiányt kell kezelniük a járvány, a gazdasági válság és a „kormányzati sarc" miatt.

Forrás: MTI