Karácsony Gergely: a magyar titkosszolgálatnak csak feltűnt volna, hogy valaki jutalékos rendszert tart fenn a Városházán

HírKlikk 2021. december 4. 08:20 2021. dec. 4. 08:20

Elgondolkodtató, hogy két éve vagyok főpolgármester, nagyon sok milliárdos döntést hoztunk, üzemeltetjük a várost egy járvány kellős közepén, küzdünk a kormánnyal és az egyik legnagyobb bűnünk, hogy a kollégám 100 méter erejéig átmegy a záróvonalon. Ez Orbán Viktorral még soha nem fordult elő – reagált a KlikkTV Mélyvízben című műsorában Karácsony Gergely a legújabb, ellene felhozott vádra. Egy olyan normális Magyarországon, amit én szeretnék, egy politikus bocsánatot kér, én ezt megtettem – tette hozzá.

A főpolgármester azt mondta, fel volt készülve arra, hogy a miniszterelnök-jelöltségből történő visszalépése után, mindenképpen támadni fogják pozíciójában. „Egy dologban biztos voltam, hogy valós tényekkel nem lehet támadni. A Városháza-ügy arról szól – amellett, hogy a városvezetés nem akarja ezt az épületet eladni –, hogy vannak, akik meg akarják venni vagy legalábbis ezt a látszatot keltik és ők egymást között beszélgetnek arról, hogy ez jó lenne valakinek.”

„Ebben nagyon nagy zavarkeltés van és nem is értik az emberek.”

Az a két ember, akit leginkább támadnak ebben az ügyben, az egyik jogi főtanácsadó és az igazgatótanács elnöke abban a cégben, amely a vagyoneladásokkal foglalkozik, Tordai Csaba, a másik pedig Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Mindkettőjüknek van nemzetbiztonsági átvilágítása, amelyet nemrég kaptak meg – jelentette be Karácsony Gergely.

„Ez azt jelenti, hogy ha a Fővárosi Önkormányzatnak valamilyen minősített okiratot meg kell ismernie és ezt csak nagyon szigorú feltételek mellett lehet megismerni, akkor legyen két olyan kollégám, akik átmentek ezen az átvilágításon.”

„Én kértem és mindketten magkapták.”

Ha valaki jutalékos rendszert tart fent, és ez a magyar titkosszolgálatnak nem tűnt fel, csak Gansperger Gyulának, akkor melyik állítás a megbízhatóbb – tette fel a kérdést.

„Ez egy olyan manipulációs technika, ami még a Fidesztől is meglepő, de ha valaki ismeri, hogy Oroszország milyen módon szokott beavatkozni az európai választási kampányokba vagy az amerikaiba, hát pont ilyen fakenews-taknyolásokkal, amikor valami dereng a ködben.”

Barts Balázs, a Vagyonkezelő vezérigazgatója, aki egyébként már az előző öt évben is ezt a céget vezette, egy igazoló jelentésben leírta, hogy 2017-ben volt az első ilyen megkeresés – mondta Karácsony Gergely.

„Azt tudjuk, hogy aki ezeket a tárgyalásokat kezdeményezte, majd felvette, nagyon súlyos bűncselekményt követett el.”

Az, hogy a Rahimkulov-testvérek elhívják Magyarország volt miniszterelnökét egy beszélgetésre, ahol mindenféléről szó esik, ezt valaki rögzíti és nyilvánosságra hozza, ez kérdéses – fogalmazott a főpolgármester. „Ha valaki ismeri az orosz politikát és ismeri ennek a családnak a történetét, akkor az tudja, elképzelhetetlen, hogy egy ilyen fajsúlyú orosz vállalkozócsoport tárgyalását valaki úgy rögzítse, hogy arról az orosz fél nem tud.”

Emlékeztetett, tavaly ilyenkor Csehországban az volt a legnagyobb botrány, hogy a prágai polgármestert rendőri védelem alá helyezték, mert megalapozott volt a gyanú, hogy az orosz titkosszolgálat meg fogja mérgezni. Karácsony Gergely szerint őt is figyelik, hiszen a legutóbbi eset a buszsávval, valamikor nyáron történhetett. Ez a felvételeken jól látszik, de valamiért csak most hozták nyilvánosság.

„Ez az ügy nem azért érdekes, mert emberek beszélgetnek egymás között. Az a kérdés, hogy ki építette fel ezt a történetet úgy, hogy a csali egy olyan orosz befektető, akinek a vagyona kétszer akkora, mint Mészáros Lőrincé. És ez a vagyon az orosz-magyar gázkereskedelem kapcsán jött létre. Ezeknek az embereknek az OTP-ben 15 százalékos tulajdonrészük van.”

Hozzátette, néhány napja az orosz külügyminiszter nyilatkozott arról, hogy óriási kockázat van a választási eredményben, mert a Paks 2. beruházást, ami Oroszország kiemelt érdeke, a következő kormány le fogja állítani.

A Mocsárosdűlő-történetnek is pont a fordítottja igaz – mondta a legújabb vádakról. „Ez egy nagyon értékes természetvédelmi terület volt a főpolgármesterségem előtt. Mi annyit csináltunk, hogy hetven százalékkal csökkentettük a beépíthetőségét, tehát a saját vagyonunkat átsoroltuk zöld területté azért, hogy világos legyen, hosszú távon sem akarunk itt semmilyen fejlesztést.”

Forrás: Hírklikk