Karácsony Gergely: a menekültellátás tapasztalatait felhasználjuk más sérülékeny csoportoknál is

HírKlikk 2024. október 11. 17:50 2024. okt. 11. 17:50

Az ukrajnai menekültek ellátása során szerzett szakmai tapasztalatokat a főváros fel kívánja használni más sérülékeny társadalmi csoportok segítésében is – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken, a témában rendezett budapesti tanácskozáson.

A főpolgármester az Eredmények és tanulságok: a fővárosi menekültellátás 2022-2024 címmel, a fővárosi önkormányzat és az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodájának közös rendezvényén arról beszélt, hogy óriási, új kihívás érte Budapestet, amikor a sok-sok válság után az ukrajnai háború miatt menekülők ellátásával is foglalkozni kellett.

Korábban is rengeteg társadalmi helyzetet kellett kezelni, de a menekültek ellátásában az elmúlt évtizedek békéje nyomán nem volt tapasztalata a fővárosnak – jegyezte meg a főpolgármester.

Közölte, az egyik legnagyobb támogatójukkal és szakmai partnerükkel, az UNICEF-fel a két éve folyó közös együttműködésük 2024. október végével megszűnik.

A főpolgármester kiemelte: a fővárosi önkormányzat a nemzetközi és hazai partnereitől rengeteget tanult arról, hogyan kell professzionálisan segítséget nyújtani a menekülteknek.

A partnereiktől nemcsak pénzügyi támogatást kaptak, hanem nagyon sok tudást is – mondta Karácsony Gergely, majd közölte: ezt megőrzik és szeretnék használni nemcsak az Ukrajnából érkező menekültek segítéséhez, hanem általában olyan sérülékeny társadalmi csoportok segítéséhez, amelyekért „rengeteg felelősségünk van".

A fővárosnak van már tapasztalata abban, hogyan tudnak hatékonyan készpénzben támogatást adni sérülékeny társadalmi csoportoknak – jegyezte meg.

Karácsony Gergely elmondta, továbbra is fenntartják a menekültek számára létrehozott információs vonalat, valamint a segítő hálózat is fennmarad.

Szavai szerint „az európai időszámítás teljesen más", amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, és ez a borzasztó háború előhozta a budapesti civilekből, intézményekből „az emberséget az embertelenségben".

„Ma lehet, hogy valami véget ért, de az emberséges közpolitika folytatódik" – zárta beszédét Karácsony Gergely, miután köszönetet mondott mindazoknak, akik a menekültek megsegítéséért tettek az elmúlt időszakban.

Kiss Ambrus, a fővárosi önkormányzat főigazgatója felidézte, 2022. február 25-én délután kapták az első jelzéseket, hogy menekültek érkeztek Ukrajnából budapesti vasúti pályaudvarokra. A főváros kollégái elsőként tudtak ott lenni, és már február 27-re az első menekültszálló megtelt.

Az elmúlt két évet „a kilátástalanság és a jövőbe vetett hit jellemezte" – fogalmazott.

Kiss Ambrus elmondta, az elejétől kezdve világossá vált, hogy a menekültek ellátásához segítségre van szükség. Segítséget nyújtottak nemzetközi partnerek, civil szervezetek, kerületi és nemzetiségi önkormányzatok, valamint magánszemélyek is. Továbbá a program költségeihez sokan hozzájárultak anyagilag.

A menekültügyi szolgáltatások között sorolta a szállásnyújtást, az ételosztást, az ingyenes közösségi közlekedés biztosítását, játékközpontok kialakítását, Budapest Helps! információs és közösségi központ létrehozását és működtetését, a készpénztámogatási programot, az ingyenes sportolási lehetőségeket, valamint a kora gyerekkori fejlesztési programok támogatását.

A főigazgató ismertetése szerint az ukrajnai háború óta menekültek részére szállásokon 273 ezer vendégéjszakát nyújtottak, 850 ezer adag ételt biztosítottak, a készpénztámogatási programban 2 ezer háztartásnak adtak támogatást, a játékközpontokban 900 gyerek fordult meg, több mint 450 gyerek sportolhatott, továbbá a kora gyerekkori fejlesztő programokba 2400 gyereket vontak be.

Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodájának vezetője arról beszélt, hogy az ukrajnai háború több millió család életét tette tönkre, jelenleg Magyarországon több mint 60 ezer ukrajnai menekült tartózkodik, 40 százalékuk nő és gyermek.

Az UNICEF a háború kitörését követően több kelet-közép-európai országban indított menekültügyi programot, így Magyarországon is, és partnerséget kötöttek a központi kormányzattal, önkormányzatokkal, valamint vallási és civil szervezetekkel – emlékeztetett.

Pilar Gonzalez Rams kiemelte: céljuk a helyi segítő rendszerek megerősítése volt annak érdekében, hogy azok reagálni tudjanak a menekültek szükségleteire.

Azt mondta, Budapesttel az egyik legfenntarthatóbb partnerséget alakították ki, és „fantasztikusan hatékony" programjaik voltak. A készpénztámogatási program kapcsán megjegyezte, abból lassan kivonulnak, de az önkormányzat a továbbiakban is működtetni fogja

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom