Karácsony Gergely, a valószínűtlen hős

HírKlikk 2021. szeptember 20. 19:00 2021. szept. 20. 19:00

Akár Karácsony Gergely lesz a befutó az előválasztáson, akár nem, Orbán kihívójának mindenképpen azt kell megértetnie a választókkal, hogy nem szabad megrettenniük a kormány megbuktatásától. A The Guardian tudósítója, aki a liberális európai polgármesterek tanácskozására jött Budapestre, valószínűtlen hősnek nevezte a városvezetőt, mert szelíd alkata folytán, nem sokan gondolnák róla, hogy szembe tud szállni a földrész autoriter nacionalistáival.

Karácsony Gergely inkább látszik félénk pályakezdő tanárnak, aki még az osztály csirkefogóit sem tudja megfékezni, nemhogy Orbán Viktort, aki de facto diktátor. Ám Karácsony bátor és konszenzusra törekszik, az ellenzék pedig felismerte, hogy azt kell csinálnia, mint a klasszikus antifasiszta küzdelemben szokás: népfrontot hozott létre. Karácsony arra készül, hogy megzavarja Orbán köreit – írja a The Guardian tudósítója. Karácsony szerint Fukuyama melléfogott, amikor úgy vélte, hogy a demokrácia megteremtése visszafordíthatatlan folyamat. Az unió átvette ezt a tévedést, s közben segédkezet nyújtott Magyarországon és Lengyelországban a jogállam felszámolásához.

A szerző szerint a főpolgármester azért lehet sikeres, mert nem populista. Demagóg módszerekkel ugyanis nem lehet eltakarítani az útból egy populistát. Az ellenzék ugyanakkor felismerte, milyen kihívást jelent Orbán Viktor a demokrácia szemszögéből, ezért egy évtizednyi eredménytelen belháború után, félretette a belső ideológiai nézeteltéréseket. De nem nyilváníthatja ellenségnek a társadalom jelentős részét. A feladat az, hogy a partvonalra szorítsa és megbuktassa a kormánypártot és az egész országot uraló elitet.

Orbán már 2010-ben elkezdte manipulálni a rendszert és végül elfoglalta az államot. A közigazgatás, a rendőrség és a hadsereg vezetői tisztában vannak azzal, hogy azonnal az utcára kerülnek, ha kinyitják a szájukat a hatalom ellen. Ezzel párhuzamosan, a Fidesz az uralma alá hajtotta a sajtót, ami példátlan módon prostituálódott. Fontos eszköz a média megregulázására a kormányzati hirdetések elosztása, de a Fidesz egyébként sem válogat az eszközökben. Példa rá, hogy Orbán fennen hirdeti azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint Soros György áll a migrációs hullám mögött, mivel a gazdag Nyugat ellen szervezkedik. Ugyanakkor rendszerszinten nyúlja le az adókat és az európai támogatásokat.

A Brexitben az mindenképpen jó, hogy fideszes tolvajok már nem ácsingózhatnak a szigetországi adófizetők pénzére. Ám az szomorú, hogy az európai kereszténydemokrácia és mindenekelőtt Angela Merkel tavaly tavaszig fedezte ezeket a köröket. Valóságos csodát hoz a kontinens szabadsága számára, ha jövő vasárnap vesztenek az uniópártok.

(Karácsony Gerrgelynek a múlt héten a Project Syndicate oldalán megjelent interjúját azóta több európai lap is közölte. A szerk.)

Forrás: Hírklikk