Karácsony Gergely: az egész NER recseg-ropog, Budapest az egyetlen menedék

HírKlikk 2024. március 15. 19:15 2024. márc. 15. 19:15

Karácsony Gergely rendezvényén bejelentkezett az elhunyt ellenzéki orosz vezető, Alekszej Navalnij felesége is. A főpolgármester szerint az egész NER recseg-ropog.

A szabadság mindig nyugatról érkezett, az eltiprói pedig mindig keletről. Akik most Putyint dicsőítik, azok nem a magyar szabadságért küzdenek, hanem a sajátjukért, hogy azt tehessenek velünk, amit akarnak mondta Karácsony Gergely. Magyarország nem Oroszország. Még. De napról napról napra közeledik feléje. A főpolgármester méltatta Alekszej Navalnijt, aki annyira szerette a hazáját, hogy hazament meghalni.

Magyarországon a háborús bűnös Putyin is kegyelmet kapna, tért át Karácsony a bicskei gyermekotthon ügyére, a kegyelembotrányra, amibe, mint mondta, belereccsent a rendszer. Az egész NER recseg-ropog, tette hozzá, de azt nem tudta megmondani, hogy mikor roppan össze.

A köztársaság ügye nem veszett el, jelentette ki a főpolgármester. A nemzet fővárosának kötelessége őrizni a lángot, ami máshol kihunyni látszik – folytatta Karácsony, megemlítve, hogy ott van a diákok és tanárok harcában, a környezetszennyező beruházások elleni tiltakozásokban.

A harcban a Budapest köztársaság a menedék. A szabad önkormányzatok jelentik Karácsony szerint az államigazgatás már egyetlen olyan részét, amelyik nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Megjegyezte, hogy amikor azt mondjuk Budapest köztársaság, akkor nem hátat akarunk fordítani az ország többi részének, éppen ellenkezőleg, menedéket nyújtani mindenkinek addig, amíg az egész ország újra köztársaság lesz.

Menedéket a reménytelen helyzetben levő embereknek, akikkel “a kormány nem foglalkozik”. És menedéket a köztársasági eszméknek, mert az önkormányzati választás nem a pártokról, hanem a helyi közösségekről szól – jelentette ki Karácsony Gergely sok ezres tömeg előtt elmondott ünnepi beszédében.