Karácsony Gergely: csapatkapitány vagyok, aki képes egy erős csapatot felépíteni

HírKlikk 2023. december 27. 07:50 2023. dec. 27. 07:50

Ukrajna után én vagyok a kormány második legnagyobb ellensége, ezt a foellenseg.com blog alapján tudom, amely valószínűleg egy magánember kedvtelése, aki a Fidesz által használt ellenségképeket méri, hogy milyen gyakran szerepelnek a kormánypárti sajtóban – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, amikor visszatekintett a 2023-as évre. „Soros és Gyurcsány a fasorban sincs hozzám képest. Az én nevemet havonta, átlagosan 900-szor írják le. Ehhez hozzá lehet állni úgy is, hogy engem és a budapesti választópolgárokat ez már nem érinti meg.”

A főpolgármester elmondta, büszkén vállalja, hogy progresszív politikus, mert a dolgokat meg kell javítani, reagált arra, hogy ezt a jelzőt, ami haladót jelent, a Fidesz negatív értelemben használja vele szemben. „Nekem az a dolgom minden nap, hogy ez a város jobb életminőséget adjon az embereknek, jobb szolgálgatásokat nyújtsunk és próbáljuk a javainkat egyenlően elosztani. Ha valaki ezt szitokszóként használja, akkor nagyon mást gondol a politikáról, mint én.”

Arra a politikára alkalmatlan vagyok, amit ők gondolnak

Ha a politika arról szól, hogy a közélet helyett a magánérdeket szolgáljuk, ha azon mérjük az emberek sikerességét, hogy kinek mekkora a vagyona – lásd Lázár János –, vagy hány olyan konfliktust hozunk létre, ami eddig nem létezett és hány olyan ellenségtől védjük meg a magyarokat, a budapestieket, amelyek nem is léteznek, akkor erre tényleg alkalmatlan vagyok, de nem ez a politika – fogalmazott Karácsony Gergely arról, hogy a ráaggatott jelzők között nem egyszer az is elhangzik, hogy alkalmatlan Budapest vezetésére. „Én egy nagyon optimista és pozitív gondolkodású ember vagyok, és ebben a közegben ez nem könnyű. 

Nem cáratyuska vagyok, aki mindenkinél mindent jobban tud, hanem egy erős csapatot felépíteni képes csapatkapitány 

Ha az alkalmasságot abban le lehet mérni, hogy mit csinált a kormány, és mit csinált a főváros – és a fővárosi önkormányzat mellé odatehetnénk más önkormányzatot, még fideszes vezetésűt is –, akkor lehet látni, hogy mi jobban oldunk meg problémákat – mondta Karácsony Gergely, aki példának hozta azt, hogy a Covid idején a fővárosi önkormányzat már akkor bevezette a tömegközlekedésben a maszkviselést, amikor a város még tele volt olyan plakátokkal, hogy aki egészséges, ne viseljen maszkot. Megemlítette a Pesti úti esetet, amikor meghurcolták az ott élő idős emberek halálával kapcsolatban. Mint mondta, jól mutatja ez is, hogy mi a két kormányzás közötti különbség. „Levelet írtunk, amelyben egy protokollt javasoltunk a tisztorvosi szolgálatnak és a kormányhivatalnak, hogy 48 órán belül két negatív teszt legyen, és csak akkor hozzák vissza a mi ápoltjainkat. Kaptunk egy választ, amiben majdnem szó szerint leírták, hogy hülyék vagyunk, ez egy szakmaiatlan, felesleges protokoll, majd három nap múlva ez lett a kormányhivatal által előírt protokoll.”

A Volán sztrájkba menekült, a MÁV összeomlott, a BKK járatai működnek

Mi beraktuk a pénzt, ami a járvány miatt kiesett, az állam ezt nem tette meg – fogalmazott Karácsony Gergely a közlekedésről, majd a példák felsorolását az energiakrízissel folytatta. „Amikor minden elemző azt mondta, hogy ez egy piaci lufi és nem szabad hossztávú energiaszerződéseket kötni, hanem a legrövidebb időre kell szerződni, akkor a magyar állam kiment a piacra, a maximális áron felvásárolta az orosz gázt, feltöltötte a gáztározókat, majd belerokkant a költségvetés, és amikor ez megtörtént, elkezdtek csökkenni az árak. Sikerült akkor megvenni a gázt, amikor a legmagasabb volt az ára. Mi megállapodtunk a szolgáltatókkal, hogy világpiaci áron veszünk energiát, ami napi áron működik és hó végén elszámolunk. Nagyon sok tízmilliárdot spóroltunk, és ha ezt nem tesszük meg, akkor a fővárosi önkormányzat már beleállt volna a földbe.”

Karácsony Gergely a vízdíj emeléséről is beszélt, amelyben őt zsarolással vádolják, hogy ezzel az eszközzel érte el a cégek díjemelését. A fővárosi önkormányzat nagyon következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy mivel Magyarországon tíz éve nem volt vízdíjemelés, valakinek ki kell fizetni a víz előállításának költségét a cégek esetében, akik ebből extraprofitot szereznek, mert gyakorlatilag önköltségi áron kapják a vizet – magyarázta a főpolgármester. Hozzátette, nem helyes, ha az adófizetőknek kell ezt a különbséget finanszírozni. „Ezt én elmondtam zárt ülésen a minisztériumban, mindenki bólogatott, de annyira gyávák, sunyik, hogy nem mernek kiállni és azt mondani, kedves választópolgárok megemeljük nem a tieteket, hanem cégekét, inkább ráfogják Karácsonyra.”

Kétszer voltam kormányülésen még a ciklus elején

Karácsony Gergely elmesélte, hogy sokszor feltette a kérdést külföldi nagyvárosok polgármestereinek, hogy megvan-e nekik a miniszterelnökük száma és nem találkozott még olyannal, aki erre azt mondta volna, hogy nincs. „Mindenki, akit megkérdeztem, azt mondta, 24 órán belül tudna beszélni a miniszterelnökkel, a legtöbben tudták is a mobilszámát, Magyarországon ez fel sem merül.”

A Fidesznek nemcsak jelöltje nincs, politikája sem a fővárossal kapcsolatban

A fővárosi közgyűlésben mindenről van szó, csak Budapestről nincs – foglalta össze röviden Karácsony Gergely. „Általánosságban van sárdobálás, béna, meg alkalmatlan, meg nem így kellene, de semmi konkrétum nincs. Nem mondják azt, hogy ez a költségvetés nem jó, mert szerintük ezt kéne csinálni, nem mondanak semmit, mert pontosan tudják, hogy amit lehet, azt megpróbáljuk kihozni.”

Budapesten a kormánypropaganda nem működik, itt olvassák az ellenzékkel és a kormánnyal is kritikus sajtót, másrészt az utolsó választás óta a Fidesz és az ellenzék közötti olló még jobban kinyílt – fogalmazott. „Az ellenzéknek – amelyik hat párt együtt indult – kétszer annyi szavazója van, mint a Fidesznek. Itt a Fidesznek nem terem babér, lasszóval fogják a jelölteket, nem azért nincs főpolgármester-jelölt, mert a sok közül nem tudták eldönteni, hogy melyiket válasszák, hanem azért, mert még nem tudtak senkit rábeszélni, hogy ezt a kamikaze akciót elvállalja.”

Így működünk ebben a városban, van a propaganda, vannak törvénymódosítások, költségvetési szigorítások és a költségvetési eszközök

Bármit csinálnak, mi itt, ebben a városban nyerni fogunk, nincs olyan választási rendszer, amiben ne tudnánk nyerni – fogalmazott Karácsony Gergely a 2024-es önkormányzati választás kimeneteléről. „Készülünk a következő ciklusra, sok tervünk van, és az a furcsa helyzet, hogy elég sok pénzünk lesz, de nem a kormány miatt, hanem azért, mert nagyon ügyes, okos lobbizással olyan uniós forrásokhoz jut a város, amikből Budapesten nagyon komoly fejlesztéseket tudunk csinálni a következő években 3-400 milliárd forint értékben.”

Egy turistaházon lévő felirat idézetével zárta a beszélgetést, amely úgy hangzik, „ahogy egymással bánunk, az a hazánk. Azt szeretném, ha Budapest egy olyan hely lenne, ahol úgy bánunk egymással, ahogy a szeretteinkkel szoktunk bánni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom