Karácsony Gergely elindul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

HírKlikk 2021. május 15. 09:14 2021. máj. 15. 09:14

Magyarországon újra trónfosztásra van szükség – mondta Karácsony Gergely. A budapesti főpolgármester reggel jelentette be, hogy indul az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelölt választásán. A Párbeszéd társelnöke - akit támogat az MSZP és az LMP is – ebből az alkalomból ellátogat ifjúkora színhelyeire. Jelöltségét szülőhelyén, Nyírtasson jelentette be, majd Debrecenbe ment, ahol diákévei jelentős részét töltötte. Mindenütt beszélt is és ezek a Facebookon követhetők. 

Nyírtason többek között azt mondta, hogy egy élete van és egy hazája, és úgy érzi, a hazája nagy bajban van. Magyarországot ugyanis a lakói egyre kevésbé érzik, tekintik a közös hazájuknak, végletes megosztottság szakítja szét az embereket. Felidézte, hogy szülei is örökké küzdő emberek voltak. Szülőhelyéről viszi magával a hitet, hogy a nehéz sorsú emberek igenis számíthatnak a többiekre. Mint mondta, nem azért ment Nyírtassra, hogy stadiont ígérjen, és nem helikopterrel érkezett, mint amikor Rogán Antal, aki egykor egy lagzira oda „méltóztatott látogatni”. Hozzátette, az erről beszámoló újság, a Népszabadság, pedig már nincs életben. Karácsony Gergely azt ígérte, az örökké küzdő magyarokért szeretne dolgozni, az ország 99 százalékáért, nem a leggazdagabb egy százalékot akarja szolgálni. 

Ezért tartja szükségesnek a trónfosztást, amiről a következő állomáson, Debrecenben is beszélt. Megemlítette, hogy a kormány fura rivalizálásba próbálta beszorítani az ellenzéki vezetésű Budapestet és a kormánypárti irányítású Debrecent, mintha az utóbbiból egyfajta „árnyékfővárost” próbált volna teremteni. Úgy fogalmazott, Debrecen egy nyakas kálvinista város, ahonnan a protestáns öntudatot és a trónfosztó hagyományt vitte magával. Hiszen 1849-ben ott deklarálták a Habsburg-ház letaszítását. Úgy vélte, a következő éveknek nem arról kell szólniuk, hogy egyik politikai tábor birkózik a másikkal, a jobboldal küzd a baloldallal. Arról van szó, hogy van egy 1 százalékos kizsákmányoló elit, és vele szemben az ország 99 százaléka, a küszködő emberek tömege. Karácsony szerint ezt az 1 százalékot kell megdönteni.

Mindez azt jelenti, hogy a szeptember közepén esedékes előválasztáson öt politikus mindenképpen megméreti magát. Már korábban bejelentette indulását Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Jakab Péter, a Jobbik, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Emlékezetes, hogy Karácsony Gergely egy előválasztást már megnyert. Úgy lett ugyanis 2019-ben az ellenzék főpolgármester-jelöltje, hogy előtte győzött az előválasztáson. Akkori sikerét hasznosította azután, amikor Tarlós Istvánnal állt szemben és vele is eredményesen vette fel a küzdelmet.