Karácsony Gergely megmenti a főváros kulturális dolgozóit

HírKlikk 2020. május 23. 19:00 2020. máj. 23. 19:00

A kormány a minap elvette a közalkalmazotti státuszokat a kulturális szféra dolgozóitól, de Budapesten – 879 munkavállaló esetében – ennek ellenére is megmaradnak a jogok.

Karácsony Gergely főpolgármester arról írt a közösségi oldalán, hogy annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok.

Karácsony szerint, erről állapodtak meg Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel a főváros kulturális és oktatási intézményeinek vezetőivel, valamint a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. „Új kollektív szerződést fogunk létrehozni a számukra, illetve döntöttünk arról is, hogy a kulturális szférában dolgozóknak létrehozzuk a Budapest életpályamodellt" – írta még a főpolgármester.

Az ügy előzménye, hogy a Fidesz a héten megszavazta Semjén Zsolt javaslatát, így november elsejével elvették a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférában dolgozóktól.

 

Forrás: Hírklikk