Karácsony kiakadt: tényleg csak Mészáros Lőrinc újíthatja fel a Lánchidat?

Kardos Ernő 2020. augusztus 5. 12:45 2020. aug. 5. 12:45

Karácsony Gergely szerint, a közbeszerzési hatóság döntésének eleget tett a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és változtatott a Lánchíd-felújításra kiírt közbeszerzésen. Vagyis a főpolgármester tudomásul vette, hogy a hatóság, amelynek a verseny élénkítése a feladata, kényszerűen szűkíti a versenyt. Vagyis nem tíz, hanem csupán nyolc éves építési referencia elegendő a Lánchíd felújításához. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vállalkozás vehet majd részt a közbeszerzési versenyben. A politikus ma úgy látja, hogy az állam olyan helyzetet teremt, hogy mindössze Mészáros Lőrinc néhány cége pályázhat eséllyel. Közben Fürjes Balázs mutyizással vádolta meg a főpolgármestert.

A közbeszerzési hatóság tartalmi hibák miatt, visszadobta a BKK a Lánchíd felújítására szóló közbeszerzési felhívását. A városvezetés szerint, a hatóság sokallta a kért tíz éves referencia időszakot, ezért azt nyolcra csökkentette. Karácsony Gergely főpolgármester azt közölte, hogy miután az idő sürget, a hatóság kérését elfogadják, de jelezte, hogy az elmúlt nyolc évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, ezért várhatóan szűkül majd a vállalkozók közötti verseny.

A főpolgármester szerint, a kiírás módosítása csak néhány nap csúszást jelent, de miután kötelező a hatóság kérést végrehajtani, ezért sietve módosították a kiírást.

„A BKK vezetése ezért engedett a kérésnek" – mondta el Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Eredetileg egyébként azért is tíz éven belüli referenciát kértek, mert akkor még a Margit-híd felújításában érintett építési cégek is pályázhattak volna.

„Aki ismeri a honi építőipart, az tudja, hogy most van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és társa, meg a Mészáros Lőrinc és fia” – jelezte Karácsony, aki szerint, ha csak ezek a cégek vannak, akkor ezek fognak pályázni, de a munkát el kell végezni. „Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk szélesíteni a versenyt – szögezte le főpolgármester.

Karácsony egyébként üdvözölné, ha a felújításról szóló kormányzati támogatásról, tehát a 6 milliárdról kormányrendelet is születne. Mint mondta: a kormány és Budapest közötti bizalmi viszony olyan gyenge, hogy jó lenne, ha az elmondott szavakon túl, egy kormányrendeletbe is belekerülne a támogatás mértéke. Utalt továbbá arra, hogy már februárban kérték: ha már az Alagút felújítását elhalasztják, akkor az ne is szerepeljen a jogszabályi szövegben, de mindeddig erre nem került sor.

Ilyen körülmények között, nem lehet tudni, hogy a pénzt, amit a kormány ígért, csak akkor utalja, ha biztosan olyan nyer, akinek szívesen adják, vagy akkor is, ha más lesz a győztes! Ha az ország vezetői egyértelműen be akarják tartani az ígéretüket, akkor módosítsák a kormányhatározatot – tért vissza a főpolgármester a tenderkiírásra szabott feltételekre. Karácsony azt mondta, ha ez megtörténik, akkor megemeli a kalapját. A politikus egyébként azt is hozzátette, hogy a mostani feltételes tendert februárban azért nem írhatták ki, mert az előző eljárás óta 1,5 év telt el már addigra, és a Lánchíd állapotát újra meg kellett vizsgálni.

A kormány nevében közben megszólalt Fürjes Balázs, aki szerint a főváros csak magyarázkodik, miközben készül a Lánchíd-mutyi. A közösségi oldalán a fejlesztési államtitkár nem tért ki arra, hogy a fővárosnak miért lenne kedvező, ha nem egy tíz-, hanem csak egy nyolc éves tapasztalattal rendelkező kivitelező újítaná fel a Lánchidat.