Karácsony Mihály: novemberben havi 3,5 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés járna 

Millei Ilona 2023. szeptember 10. 07:00 2023. szept. 10. 07:00

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke szerint minimum 3,5 százalékos átlagos nyugdíjemelést kellene kapniuk novemberben az érintetteknek. Karácsony Mihály nyugdíjelemző abból vonta le ezt a következtetést, hogy a KSH nyilvánosságra hozta az első nyolc hónap inflációs adatait, hivatalosan a fogyasztói áremelkedés növekedésének tényszámait. A drágulás mértéke 2023 január és augusztus között a nyugdíjasok esetében 23,3 százalék, a nem nyugdíjasok esetében 22 százalékos volt. Ennek alapján már kiszámolható, hogy mekkora nyugdíjemelés esedékes novemberben – mondta. 

Az I-VIII havi infláció mértéke nem azonos a KSH által előszeretettel propagált 16,4 százalékos adattal, ami kétségkívül jobban hangzik, de az egy évvel ezelőtti inflációval hasonlítja össze a mostanit – magyarázta Karácsony Mihály. Majd hozzátette, a hatályos nyugdíjtörvény 62. szakasza szerint az I-VIII havi tényadatok alapján – ami a nyugdíjasok esetében 23,3 százalék – kell a kormánynak szeptemberben arról döntenie, hogy mennyi nyugdíjkiegészítést ad novemberben. 

Az elemző szerint itt kétféle logika alapján határozhatnak. Mint mondja, ez nagy mértékben függ attól, mekkora a társadalmi nyomás. Lesznek olyanok, akik ezt hűteni próbálják majd, és arról fognak beszélni, hogy decemberben egy számjegyű lesz az infláció. Bár decemberben valóban lehet annyi, de éves viszonylatban nem. Emlékezetes, hogy nemrég Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is elismerte, éves viszonylatban 17,7 százalék lehet az infláció várható mértéke. Ez egyezik a szakértői véleményekkel, de sok éves tapasztalat, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár ennél mindig nagyobb értéket mutat, márpedig a nyugdíjemelést annak alapján kellene kiszámítani. A KSH számaiból is kiderül, hogy míg az I-VIII. havi infláció 22 százalék, a nyugdíjasok esetében már 23,3 százalék, ami 1,3 százalékkal több. Ha az éves infláció valóban 17,7 százalékos lesz, akkor a nyugdíjas infláció Karácsony Mihály számítása szerint minimum 0,8 százalékkal több. Így a nyugdíjelemző szerint a nyugdíjasok esetében legalább 18,5 százalékkal kell számolni. Miután pedig januárban 15 százalékkal emelték az ellátást, ez azt jelenti, hogy novemberben 3,5 százalékkal kellene emelni a nyugdíjakat, mégpedig januárig visszamenőleg (és ebben benne van a februárban kapott 13. havi nyugdíj pótlása is).  

Ma az átlagnyugdíj 210 164 forint, de kerekítve mondjuk azt, hogy 210 ezer. A 3,5 százalékos emelés így 7350 forintot jelent. Miután ezt januárig visszamenőleg kell kifizetni, ezért novemberben két összeget kap mindenki. Nemcsak a novemberi megemelt nyugdíjat veheti át, hanem mellé a 11 hónapra járó majdnem 80 ezer forintot is. A szakértő emlékeztetett arra is, hogy jövő januárban már a megemelt összegre kell kiszámítani az akkor esedékes éves nyugdíjemelést is. A költségvetési törvényben a jövő évre további 6 százalék van beállítva. 

Karácsony Mihály sajnálatosnak tartja, hogy vannak, akik hűtik a már említett társadalmi nyomást. Ha tehát a kormány szeptemberben 3,5 százaléknál kisebb pótlólagos emelésről határoz, akkor mondhatja, hogy szakértők is erre vártak. A médiában több helyen megjelent, hogy „jöhet a 2,5 százalékos nyugdíjemelés: körülbelül 51 ezer forinttal többre számíthat egy átlagos nyugdíjas novemberben a visszamenőleges korrekció miatt”. Ezt azonban Karácsony Mihály téves számításnak tartja. A Hírklikk egyébként már Nagy Márton idézett kijelentése után, hetekkel ezelőtt megírta, hogy legalább 3,5 százalékos emelés lenne reális. 

Ma egyetlen hónapban 430 milliárd forintot tesz ki a nyugdíjak összege a Magyar Államkincstár szerint. A nyugdíjelemző szerint a 3,5 százalék egy hónapban 15 milliárddal emeli meg a nyugdíjkiadást. Éves viszonylatban 150 milliárd forint pluszt jelent. Ez fele annyi sincs, mint amennyiért az Atlétikai Világbajnokságot rendezték. 

Karácsony Mihály azt is elmondta, ha rajta múlna, az átlagosnál magasabb nyugdíjakat nem emelné tovább 3,5 százalékkal. Sokkal igazságosabbnak tartaná, ha mindenki egyformán 7350 forintot kapna, és így a visszamenőleg járó összeg is mindenkinek egyformán 80 ezer forint körül lenne. Hozzátette azonban, ez csak az ő személyes véleménye. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom