Karácsony szerint a nagy melegben a Kúria nem akart szavazatokat újraszámolni, az NVB-nek adta ki a feladatot

HírKlikk 2024. július 7. 19:12 2024. júl. 7. 19:12

Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait – így kezdte Facebook-posztját Karácsony Gergely főpolgármester, aki arra reagált, hogy a Kúria – szerinte – törvényi alap nélkül kiadta ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.

A Kúria nyilvánosságra hozta végzését, amely szerint elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását. A főpolgármester-választás eredményét az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján kell majd megállapítani. A Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Írásában Karácsony Gergely hozzáteszi, emberileg érthető, hogy nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapokat. „Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.”

A főpolgármester szerint ahhoz, hogy újraszámolás legyen erős garanciák kellenek. 

„Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.”

Karácsony Gergely számára csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják, ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást. 

A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni! – fejezi be írását a főpolgármester.

Az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette a Kúria végzését, amely a főpolgármester-választás eredményét jóváhagyta, és amely szerint Karácsony Gergely nyert. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak Vitézy Dávid felülvizsgálati kérelmét. Az LMP jelöltje a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen terjesztett elő bírósági felülvizsgálati kérelmet, mert szerinte az, a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét idézte elő.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom