Karácsonynak többször kell majd támadni és szemtelenkedni

HírKlikk 2021. május 17. 19:44 2021. máj. 17. 19:44

„A férfi, aki egyesíteni akarja Magyarországot” címmel, „Orbán veszélyes ellenfele” alcímmelt számolt be a vezető német liberális lap, a Süddeutsche Zeitung Karácsony Gergely jelöltségéről. Óvatosnak nevezi a budapesti főpolgármestert, s leszögezi: a jövőben sokkal gyakrabban kell offenzívnak lennie, és szemtelenségeket is ki kell mondania, hiszen most már hivatalosan is a hosszú ideje regnáló Orbán Viktor kihívója, a kampány pedig nem a kölcsönös udvariasságokról fog szólni.

A felmérések azt mutatják, hogy Karácsonynak van esélye – írja a Süddeutsche Zeitung, részleteiben is ismertetve a közvéleménykutatások eredményeit. Karácsony vasárnapi beszédéből kiemeli, hogy azt magyar és uniós zászlók előtt mondta el. 

Nem annyira Orbántól, mint a magyar ellenzék teljes spektrumától függ, hogy Karácsony lesz-e az ellenzék csúcsjelöltje – írta a szerző. Emlékeztetett rá, hogy főpolgármester-választáson is csak azért volt esélye a politikusnak, mert az ellenzék közös jelöltje volt Tarlóssal szemben. Ezt a sikermodellt szándékozik most tökéletesíteni az ellenzék a 2022-as választásra: hat párt állít közös jelölteket, és országos előválasztáson jelölik ki Orbán tényleges kihívóját. Karácsonynak jó esélyeket számolnak ki, de az egységes ellenzék jelenleg valamivel elmarad a Fidesztől. 

A tudósító ismertette a kormánysajtó reagálását Karácsony Gergely bejelentésére, kiemelve, hogy az úgymond a háttérből dirigáló Gyurcsány Ferenc bábjának minősítik, és azzal vádolják, hogy Joe Biden amerikai elnök beszédét fordíttatta le – ami nem túl finom célzás arra, hogy a politikus állítólag nem tud angolul. A politikai hétköznapokban azonban Karácsonynak más gondjai vannak: a kormány a településektől megvonta bevételeik javát, és  főpolgármester az EU-hoz fordult, hogy a regionális támogatásokat közvetlenül az önkormányzatoknak fizessék ki, mert csak így akadályozható meg, hogy Orbán továbbra is ellássa oligarcha barátait.