Karsai Péter: semmiképp sem állunk meg, csak ezek most nehezebb napok

Németh-Kállai Szilvia 2024. október 4. 07:00 2024. okt. 4. 07:00

Karsai Péter tovább küzd az aktív eutanáziáért, a méltóságteljes élet befejezéséért, nem hagyja, hogy kihunyjon a láng, amit testvére, Karsai Dániel gyújtott. Péter szerint komoly súlya van annak, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) emlékdíjat hoz létre testvére, az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben elhunyt alkotmányjogász tiszteletére.

Karsai Péter is részt vesz abban a folyamatban, amelynek eredményeként létrejön az a MOK emlékdíj, amellyel a szervezet Karsai Dániel előtt tiszteleg. „Beszéltem a Magyar Orvosi Kamara elnökével, és elkezdtünk érdemben gondolkozni azon, hogyan valósítsuk meg ezt a kezdeményezést. Szerintem heteken belül létre is fog jönni. Nagyon örültem annak, hogy ezzel az ötlettel álltak elő” – mondta a Hírklikknek Karsai Péter.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, a MOK Facebook-oldalán közölte, emlékdíjat alapít az ALS betegségben szeptember 28-án elhunyt Karsai Dániel, alkotmányjogász tiszteletére:

 „Karsai Dániel ügyvédként segítette a Magyar Orvosi Kamarát. Közel egy évvel ezelőtt azonban magánszemélyként szólalt fel Agora rendezvényünkön, az életvégi döntésekről tartott társadalmi vitában. A vitában, amelyet ő maga indított és hagyott most szellemi hagyatékként mindannyiunkra. A Magyar Orvosi Kamara Karsai Dániel előtt tisztelegve, emlékdíjat alapít, amellyel az életvégi méltóságért küzdő személyek, szervezetek céljait segíti.”

Arra a kérdésünkre, mennyiben tud segíteni a díj abban, hogy tovább küzdhessenek a méltóságteljes élet befejezéséért, illetve mennyiben tud hozzájárulni egy ilyen cél eléréséhez, Karsai Péter azt válaszolta,

„Biztos vagyok benne, hogy annak a kezdeményezésnek, annak a missziónak, amit Dani elindított, öregbíti a hírnevét. És ezáltal is több emberhez fog eljutni, hogy mi mindent tett Dani az aktív eutanáziáért. Azt gondolom, hogy pont azért, mert a Magyar Orvosi Kamara állt elő az emlékdíj kezdeményezésével, a súlya duplán számít.”

Lehetséges, hogy így a Magyar Orvosi Kamara is az aktív eutanázia mellé áll? – vetettük fel. „Ezt így nem merném állítani. Éppen ezért fogunk majd még a MOK elnökével és valószínűleg egy jogásszal is leülni, hogy átbeszéljük a részleteket” – reagált Péter, majd hozzátette, semmiképpen sem szeretnék, ha az lenne az üzenete, hogy mindenki, mindenféle fajta fékek és korlátok nélkül az eutanázia pártján állna. Azt viszont kijelentette, mindenkinek feltétel nélkül lehetősége kell, hogy legyen méltóságteljesen befejezni az életét, és szerinte ez mindenképpen cél az orvosi kamara tagjai között is.

Az idén márciusában még az RTL Híradónak azt mondta Karsai Péter, hogy ha Dániel nem éri meg a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyar állam ellen indított eljárás eredményét, akkor ő viszi tovább az ügyet. Ez most sem változott. Ahogy Péter mondta, bár a méltóságteljes élet befejezéséért folytatott jogi küzdelem teljes mértékben lezárult szeptember 2-án, és jogi kiskapukra nincsen lehetőség, igyekszik képviselni az ügyet és sok más téren is tenni érte. „A társadalmi párbeszéd fenntartása érdekében nagyon sok csatorna áll nyitva, és ahogy ezt Dani is említette, ezt a szellemet már nem lehet visszatuszkolni a palackba, úgyhogy csak az a dolgunk, hogy a kérdést őrlángon tartsuk minél tovább”.

Azt viszont nagyon nehéz megmondani, hogy kézzelfogható eredményt mikor lehet elérni. Hollandiában 30 év kellett ahhoz, hogy törvény szülessen. Ez nem jelenti azt, hogy itthon is ennyi időre lenne szükség, de – úgy gondolja – mivel nagyon sokat beszéltek róla a különböző társadalmi szereplők, ezért akár pár év is elég lehet ahhoz, hogy ilyen téren előrelépés történjen Magyarországon. A tapasztalataik szerint a társadalomnak döntő hányada támogatja az életvégi döntésekhez való jogot, ezért – ha nem is ma vagy holnap, de – hosszú távon lesz előrelépés a jogi szabályozás terén is.

Most azonban a gyász ideje van. „Úgy vagyunk, ahogy igen sokan mások, amikor elvesztik egy nagyon közeli szerettüket. Nagyon sokat beszélgetünk, együtt vagyunk, igyekszünk a Danival kapcsolatos ügyeket intézni. Az élet megy tovább, és ahogy Dani is többször említette: ez az élet az élőkről szól, úgyhogy semmiképpen sem állunk meg, csak most nyilván ezek nehezebb napok” – fűzte hozzá Karsai Péter.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom