Kásler csak arra kell Orbánnak, hogy elterelje a figyelmet a gazdasági ügyekről

HírKlikk 2020. május 30. 15:37 2020. máj. 30. 15:37

Még nincs vége – állította határozottan Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi rendszerfejlesztő, amikor a koronavírus-járvány további terjedéséről kérdezte Pálinkás-Szűts Róbert a Klubrádió reggeli műsorában. Rögvest hozzátette, hogy nem csupán egy újabb őszi hullámra utal, hanem ennél sokkal többre. Számtalan kérdésre még nincs válasz, rengeteg feladat áll a szakma és a politika előtt.

A kormány nagy sikert emleget a védekezés kapcsán. A valóság viszont az, hogy a járvány megkímélte ezt a régiót – országoktól, kormányoktól függetlenül. Még nem tudni, hogy miért. Lehet szerepe annak, hogy a kelet-európai országokban nagyon komolyan vették a kötelező védőoltásokat, de lehet más oka is. A fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány viszont rettenetesen magas Magyarországon. Még Svédországban sincs ekkora, pedig ott tényleg szabadjára engedték a vírust, nem olyan megoldást választottak, mint itt. Ez tehát azt jelzi, hogy kezdettől fogva, elégtelenre minősíthető a veszélyhelyzet kezelése.

A folytatás pedig még rosszabbnak ígérkezik a Kunetz Zsombor által felfestett helyzetkép szerint. Azt tudjuk, hol vannak, lehetnek a járvány gócpontjai, de még ott sem végeznek megfelelő szűrést. A járvány ilyen gócpontokban bármikor belobbanhat újra. Fontos lenne a szigorú kontroll.

A veszélyhelyzet lehetőséget adott arra, hogy elkezdjék az egészségügy rég aktuális átszervezését, csökkentsék a kórházak számát, a centrumokat viszont fejlesszék – de nem tették. Az is egyértelművé vált, hogy népegészségügyi irányítás, a központ átszervezése nem vált be. Nem működik az intézményrendszer, ideje lenne lépni.

Aztán jön a politikai játszma. Kunetz Zsombor véleménye szerint, egyértelmű, hogy az egészségügyet is – elvileg – irányító miniszter, Kásler Miklós már csak egy céltábla. Azért kell, hogy elterelje a figyelmet, miközben a háttérben Orbán Viktor intézheti a gazdasági ügyeit. A törvényt, amelyet a felhatalmazási törvény helyébe tesz a hatalom, brutálisnak tartja a szakértő. Annak elfogadásától kezdve, bárhol, bármikor elrendelhetnek rendkívüli helyzetet, olyanok a kórházakban a munkafeltételek. Jöhetnek hát a katonai és rendőrparancsnokok, az egészségügyben dolgozóknak pedig egyet kell tenniük: vigyázzba állni.

Forrás: Klubrádió