Kásler előre tudta, meddig tart a veszélyhelyzet?

Zutyu 2020. június 1. 11:51 2020. jún. 1. 11:51

Mintha előre tudta volna az Emberi Erőforrások Minisztériuma már márciusban, hogy meddig fog tartani a koronavírus-ügyi veszélyhelyzet. Nehéz mással magyarázni legalábbis, hogy a tárca tanácsadói szerződéseket kötött a járvánnyal kapcsolatban, és mindegyik a veszélyhelyzet vége előtti napon jár le.

Pünkösd vasárnap tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormány honlapján, hogy márciusban, illetve áprilisban – vagyis a koronavírus magyarországi begyűrűzése idején – milyen szerződéseket kötött. Az már korábban világosan kiderült, hogy a nagy beszerzéseket nem bízták a Kásler Miklós által vezetett minisztériumra, de most az is megismerhető, kiknek a tanácsaira számítottak koronavírus-ügyben. 

Az első szerződéseket március 9-én kötötte az EMMI, akkor nyolc magánszeméllyel kötöttek megbízási szerződést „szakértői tanácsadás az új koronavírus kapcsán szükséges lakossági tájékoztatáshoz". A megállapodások március 9 és június 8. közti időre szóltak és 200, illetve 250 ezer forintról szóltak. 

További 13 szerződést kötöttek március 20-án, ezek a szerződések pedig június 19-éig szólnak, vagyis egy nappal a veszélyhelyzet lejárta előttig tart a feladat. Mind a 22 megállapodás három hónapra szól, a később kötöttek hatálya pedig épp a veszélyhelyzet lejára előtti napig élnek. Vagyis nem kizárt, a kormány előre tudhatta, meddig tervezi fenntartani a veszélyhelyzetet. (Itt érdemes felidézni azt a cirkuszt, amit a kormány a felhatalmazási törvénnyel művelt: hiába kérte az ellenzék, hogy a rendkívüli jogrendet előre rögzített határidővel rendeljék el, erről a Orbán Viktorék hallani sem akartak és határidő nélküli felhatalmazást adtak saját magának.) 

Szerepet kapott Kásleréktől Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi főigazgatója is. Őt április 13-án találta meg egy havi 1,2 milliós megbízás „szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben" címen. Balajti a második Orbán-kormány első éveiben vezette az Alkotmányvédelmi Hivatalt és 2011 december 15-ével mentették föl. Balajtit Pintér Sándor bizalmasként emlegeti a sajtó és legutóbb egy különös, hadiiparban utazó cég megszerzése kapcsán emlegette a 24.hu cikke. 

Az Emmi szerződései itt és itt érhetők el.