„Kásler fegyvert tart a kórházigazgatók fejéhez: szembefordítja őket a saját esküjükkel"

HírKlikk 2020. április 16. 05:30 2020. ápr. 16. 05:30

Kásler Miklós – a kormánnyal a háta mögött – fegyvert tart a kórházigazgatók fejéhez: szembefordítja őket a saját esküjükkel. Ez elfogadhatatlan! – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, szerdai online sajtótájékoztatóján.

A miniszter a húsvéti ünnepeket használta fel arra, hogy két kórházigazgatót kirúgjon, és választás elé állítsa az orvosigazgatókat: vagy kiürítik az intézményeket, a kórházi ágyak minimum 60 százalékát felszabadítva, vagy megalázzák és kirúgják őket – mondta Bangóné.

Az orvosok minden eszközzel tiltakoznak, „hogy ezt az aljas lépést” megtetessék velük; hogy olyan betegeket küldjenek haza, akiket csak kórházi ellátással tudnak kezelni. De „Kásler részéről nem volt irgalom” – folytatta.

Súlyos beteg emberekről – akár rákos betegekről – van szó, akiket nem lehet otthoni ápolással ellátni – mutatott rá.

Fel vannak-e a magyar családok arra készülve, hogy katétert kössenek be, szondán keresztül etessenek embereket, és olyan súlyosan beteg családtagokat ápoljanak, akiket csak kórházi felügyelet mellett lehet ellátni? Ezt a kérdést tette fel Bangóné a Parlamentben kedden a kormánynak – idézte fel.

„Nem lehet több terhet rakni a magyar családokra!” – jelentette ki a sajtótájékoztatón.

Ami most az egészségügyben látszik, az nem indokolja ezeket a súlyos lépéseket – húzta alá.

Egészségügyi szakértőket idézett, akik szerint félő, hogy az ellátás jelenlegi korlátozásával nem a koronavírus-járvány miatt, hanem az ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása következtében fog nőni a halálesetek száma, és szenved aránytalan sérelmet más betegek megfelelő ellátáshoz való joga.

Felvetette azt is: vajon a jelen helyzetben még mindig kap-e VIP-ellátást Kásler Miklós és Orbán Viktor, hiszen a kiemelt kormányzati szereplőknek a törvény szerint ez jár.

Bangóné kiemelte: az Alaptörvény is rendelkezik róla, hogy az egészségügyi alapellátást a magyar állampolgároknak meg kell kapniuk; de a járványhelyzet kialakulásával az látszik, hogy sem az alapellátás, sem a háziorvosi, sem a fogászati, sem a kórházi ellátás nem működik olyan szinten, hogy az emberek hozzájussanak az őket jogosan megillető ellátáshoz.

„Követeljük, hogy ne sérüljenek a magyar embereknek a jogai! (…) A kormány biztosítsa azt, hogy ezeket az ellátásokat mindenféleképpen megkapják az emberek” – mondta.

Kijelentette: az MSZP kiáll az orvosok mellett „ezekben a nehéz helyzetekben, amikor azt kérik tőlük, hogy a saját esküjükkel menjenek szembe”, és másokat is támogatásra szólított föl.

Forrás: Hírklikk