„Kavarja ez, vagy nem kavarja?”

NVZS 2019. június 15. 08:58 2019. jún. 15. 08:58

„Bakondi György, Orbán biztonságpolitikai tanácsadója a hétvégén ismét fenyegető kontextusban beszélt arról, hogy újra fokozódik a migránshelyzet Európában és Magyarországon is” – írtuk a hét elején. Azóta eljött az újabb hétvége és az akkori cikkünkből vett idézet éppen úgy megállja a helyét. Bizonyítva, hogy valóban egy újabb, kormányzati migránsozós propagandahullám bemelegítse folyik. Az adatok továbbra sem támasztják alá Bakondi szavait. Jogosan merül tehát fel – Rejtő Jenő szavaival élve – , hogy „Kavarja ez, vagy nem kavarja?”

Mint  mi is beszámoltunk róla, Bakondi György az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában azt állította, hogy a magyar-szerb, és a magyar-román határon egyre többen próbálnak bejutni az illegális bevándorlók, míg korábban heti százan, most kétszázan vannak.

A „migránsveszély-fokozódás” Bakondi által emlegetett számait könnyen le lehet persze csekkolni. Mi ezt tettük.

S hogy mit mutatnak a rendőrség által közzétett adatok? Hát azt, hogy kevésbé változott a helyzet az idén, az elmúlt időszakban – ahogy korábban, úgy mostanság is vannak olyan hetek, amikor valamivel többen akarnak illegálisan bejutni Magyarországra, mint az átlagos hetekben, de a trendvonal viszonylag stabilnak mondható.

Ha pedig összehasonlítjuk a számok alakulását az elmúlt évek adataival, akkor azt látjuk, hogy a rendőrség honlapján elérhető években a  2016-os csúcsra járás óta egyáltalán nem egyenletes az illegális migráció alakulása éven belül sem, az hétről hétre változik. Ahogy azt egyébként az alábbi négy grafikon is alapján bárki megállapíthatja. (megj.: a 23. hét az az idén a június 3.-ával kezdődő hét volt).

S hogy akkor miért is ez a hétről-hétre monotonon elhangzó Bakondi-féle fenyegetés? Szemmel láthatóan jól értékelte a helyzetet Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, aki a hét elején, a múlt heti Bakondi-megnyilvánulás(ok) után a következőket mondta portálunknak:

„A fokozott ’migránsveszély’ sulykolására irányuló kampány immár évek óta tart, s a kormány is kénytelen már belátni, hogy az elmúlt másfél-két évben az átlagpolgár számára kontraproduktívvá vált, és egyre inkább azzá válik a kampány – ilyenkor pedig beindul a politikai kommunikációs gépezet, amely elkezd ellenségeket gyártani” – ezt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő mondta a fent említett cikkünkben. Mint kifejtette: a kormány láthatóan ismét fel akarja pergetni a migránstémát, a napi politikai tematika részévé kívánja tenni. „Folyik a téma ’bemelegítése’ az őszi önkormányzati választásokra, a kampány utolsó időszakára időzítve fogják majd csúcsra járatni” – húzta alá.